Fortum

Keskustelua kotimaisista osakkeista.

Valvoja: Ram

Fortum

ViestiKirjoittaja Timba » 23.02.2014 22:12

Fortum on kiinnostava yhtiö. Taas yksi oman salkun perusosakkeista. Maksaa hyvää osinkoa vuodesta toiseen.

Fortumista tekee mielenkiintoisen investoinnit Venäjällä, jotka alkavat siis olemaan siinä vaiheessa että kohta alkaa kassakone kilistä. Fortum on myös monessa kehityshankkeessa mukana uusiutuvan energian saralla.

Fortumiin on sijoittanut myös arvostamani salkunhoitaja eli Seligsonin Anders Oldenburg, tässä vähän hänen ajatuksiaa Fortumista:

http://www.seligson.fi//phoebus/blogi/s ... itemID=261
  • 0

Timba
 
Viestit: 682
Liittynyt: 11.02.2014 22:17
Paikkakunta: Jyväskylä
Reputation: 19

Re: Fortum - Keskustelua yhtiöstä

ViestiKirjoittaja Timba » 24.02.2014 13:49

Fortum
Lehdistötiedote
Fortum käynnistää yhteistyön aaltovoiman kehittämiseksi Isossa-Britanniassa
Espoo, Suomi, 2014-02-24 10:00 CET (GLOBE NEWSWIRE) -- LEHDISTÖTIEDOTE 24.2.2014

Fortum on allekirjoittanut vuokrasopimuksen brittiläisen Wave Hub -koepuiston kanssa aaltovoimaratkaisujen testaamisesta Cornwallin merialueilla. Sopimus antaa Fortumille uudenlaisen mahdollisuuden koekäyttää täyden mittakaavan aaltovoimalaitteita valtameriolosuhteissa.

Fortumin näkemyksen mukaan edessä on asteittainen, mutta varma siirtyminen kohti aurinkotaloutta, jossa energiantuotanto perustuu uusiutuviin energialähteisiin ja energiatehokkuuteen. Päästöttömänä energiantuotantomuotona aaltovoimalla voi olla tärkeä rooli tulevaisuudessa, ja siksi se on myös yksi Fortumin tutkimus- ja kehitystyön painopistealueita.

Wave Hub tarjoaa Fortumille hyvän mahdollisuuden testata aaltovoimalaitteita valtameriolosuhteissa. Koepuistossa on kaikki valmiina aaltovoimalaitteiden käyttöönottoa varten, mikä vähentää merkittävästi tutkimustoiminnan käynnistämiseen tarvittavaa aikaa. Wave Hubista vuokratulla merialueella Fortum voi testata jopa 10 megawatin laitosta.

"Tämän lähemmäksi niin sanottuja "plug and play" -olosuhteita ei aaltovoiman kehittämisessä voi päästä, sillä Wave Hubin testiympäristö tarjoaa kaiken, mitä aaltovoiman testaamisen tarvitaan", Fortumin teknologiajohtaja Heli Antila sanoo ja jatkaa: "Wave Hub on tukenut hankettamme alusta saakka, mikä on koetoiminnan kannalta tärkeää."

"Arvioimme parhaillaan suomalaisen Wellon kehittämän "Pingviini"-laitteen käyttöönottamista Cornwallissa", Antila kertoo. "Pingviinin teknologia perustuu veden pinnalla toimivaan laitteeseen, joka ottaa talteen aaltojen liike-energiaa ja tuottaa siitä generaattorin avulla sähköä. Pinnalla kelluva laite vähentää massiivisen ankkuroimisen tarvetta", Antila sanoo.

Fortum Oyj
Konserniviestintä

Lisätietoja:
Heli Antila, teknologiajohtaja, puh. 040 571 7188
Claire Gibson, Managing Director, Wave Hub Limited, + 44 (0) 1736 800290

Taustatietoa toimituksille Fortumin aaltovoiman kehitystyöstä:
Fortum on ollut aktiivisesti mukana kehittämässä aaltoenergiaa vuodesta 2007 ja testannut useita eri tekniikoita. Yksi näistä on suomalaisen AW-Energyn kehittämä WaveRoller ™, jota on testattu onnistuneesti Portugalin rannikolla. Viime vuonna Fortum, ranskalainen meriteollisuusalan suuryritys DCNS ja AW-Energy sopivat yhteistyöstä, jonka tavoitteena on yhdessä kehittää 1,5 megawatin aaltovoiman koehanketta Ranskan Bretagnessa. Tekniseksi ratkaisuksi valittiin WaveRollerTM.

Ruotsissa Fortum tekee yhteistyötä Seabased AB:n kanssa noin 10 megawatin aaltovoimapuiston rakentamiseksi Ruotsin länsirannikolle Sotenäsiin. Demonstraatiohanke on teholtaan yksi maailman suurimmista ja tuotannon on määrä käynnistyä vuoden 2014 aikana. Ruotsissa testattava tekniikka perustuu Seabasedin kehittämään lineaariseen aaltogeneraattoriin, joka on ankkuroitu meren pohjaan.

Wave Hubin kanssa solmittu sopimus tukee Fortumin tavoitetta tuottaa uuden sukupolven energiaa testaamalla uusia ja lupaavia aaltovoimateknologioita.

Fortum
Fortumin toiminnan tarkoitus on tuottaa energiaa, joka edesauttaa nykyisten ja tulevien sukupolvien elämää. Vastaamme asiakkaidemme tarpeisiin tuottamalla, myymällä ja jakelemalla sähköä ja lämpöä sekä tarjoamalla energia-alan asiantuntijapalveluja. Yhtiön toiminta on keskittynyt Pohjoismaihin, Baltiaan, Venäjälle ja Puolaan. Vuonna 2013 Fortumin liikevaihto oli 6,1 miljardia euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto 1,6 miljardia euroa. Konsernissa työskentelee noin 9 900 henkilöä. Fortum Oyj:n osake noteerataan NASDAQ OMX Helsingissä. www.fortum.com/fi

Wave Hub: www.wavehub.co.uk
  • 0

Timba
 
Viestit: 682
Liittynyt: 11.02.2014 22:17
Paikkakunta: Jyväskylä
Reputation: 19

Re: Fortum - Keskustelua yhtiöstä

ViestiKirjoittaja Timba » 24.02.2014 13:50

Just tuli tuollainen lehdistötiedote. Fortum on aika monessa mukana tutkimassa tätä uusiutuvaa energiaa.
  • 0

Timba
 
Viestit: 682
Liittynyt: 11.02.2014 22:17
Paikkakunta: Jyväskylä
Reputation: 19

Re: Fortum - Keskustelua yhtiöstä

ViestiKirjoittaja Arbuusi-apina » 27.02.2014 01:10

Tänään tulikin kylmää kyytiä Fortumin kurssille(-4%), mutta meille pidemmän kaavan holdareille tuolla ei juurikaan ole mitään merkitystä.
Sen sijaan alkuvuoden lämpimät kelit saattavat olla haitta sähkönkysynnälle tänä vuonna. Toisaalta en osaa sanoa minkä verran sähkönkulutus riippuu lämmityskuluista. Joka tapauksessa teollisuus kuluttanee kuitenkin karhunosan sähköstä.

Sähkönhinnat Fortumilla ilmeisesti suojattu ihan hyville tasoille, ja Venäjän investoinnit ovat alkaneet näyttää vihreätä valoa.

Kelpo-osake pitkään holdiin jatkossakin. Isoa osinkoa pidän kaikesta huolimatta hyvänä asiana:
-joskus niitä voittoja kuitenkin pitää kotiuttaa ja mieluiten osingon muodossa kun osinkovero on edelleen hieman pienempi kuin luovutusvoittoja koskeva vero.
-osinkorahat voi kohdentaa muualle, minne ikinä parhaiten katsookaan ilman että joutuu myymään mitään.

Holdissa pysyy(salkun kivijalkana n.25% koko salkusta), kuten tähänkin mennessä.
  • 0

Arbuusi-apina
 
Viestit: 50
Liittynyt: 21.02.2014 16:05
Reputation: 0

Re: Fortum - Keskustelua yhtiöstä

ViestiKirjoittaja Timba » 27.02.2014 12:49

Fortum on niin monessa mukana nyt, että olisi jotenkin hölmöä tuijottaa vain tämän hetken sähköhintaan. Katson tämän itse niin, että jos sähkö on halpaa niin Fortum ottaa takkiinsa vähän joo, mutta sen taas sähkönkuluttajana säästää laskussaan. Että vähän joo typerää ajatella näin, mutta winwin silti.

Ja kun nämä talvet eivät ole veljiä keskenään. Voi olla että ensitalvi onki ennätyskylmä tai sitten taas lauha tai jotain siltä väliltä. Mielellään kannattaa yrittää hyödyntää ostoina jos sää on syy miksi sähkö on halpaa. Sää ei varmaan yksin se ole, vaan edelleenkään talouden rattaat ei pyöri läheskään täysillä kierroksilla.

Joskus se nousukausikin tulee. Siihen asti on hyvä odotella ja kuitata keväiset muhkeat osingot.
  • 0

Timba
 
Viestit: 682
Liittynyt: 11.02.2014 22:17
Paikkakunta: Jyväskylä
Reputation: 19

Re: Fortum - Keskustelua yhtiöstä

ViestiKirjoittaja Arbuusi-apina » 27.02.2014 13:00

Täysin samat ajatukset täälläkin.

Fortumin paperit ovat hyviä pitkässä holdissa, jolloin ei ole väliä yksittäisten vuosien säävaihteluille. Nythän kaikki olosuhteet ovat huonosti, kun säät ovat lämpimät ja teollisuushallit ovat tyhjillään. Kun hieman lähtee taloussuhdanne parin vuoden päästä parantumaan, niin sähkön kysyntä kasvaa merkittävästi. Nykytilanteesta voidaan siis vain parantaa!

Ja kuten monessa paikassa onkin jo moneen kertaan todettu, ei Fortum olisi lähtenyt sähköverkkojen myyntiin, jos ei olisi jo etukäteen keksinyt käyttöä näille euroille.
  • 0

Arbuusi-apina
 
Viestit: 50
Liittynyt: 21.02.2014 16:05
Reputation: 0

Re: Fortum - Keskustelua yhtiöstä

ViestiKirjoittaja Ram » 02.03.2014 19:58

Saa nähdä miten tuo liikevoitto Venäjällä kehittyy. Fortumin tavoitteena on 500 miljoonan liikevoittotaso vuoden 2015 aikana, ja kyllähän liikevoitto on noussutkin nopeasti. Venäjä on kuitenkin Venäjä. En ihmettelisi, vaikka siellä leikattaisiin kapasiteettimaksuja, jos huomataan, että ulkomaalainen firma tekee turhan hyvää tulosta. Lisäksi tuossa on valuuttakurssiriski. Silti Fortum vaikuttaa melko turvalliselta sijoitukselta nykyhinnalla.

Fortumin tulos on pyörinyt viime vuosina 1100-1500 miljoonan välillä, tuon tason saavuttaminen ja viime vuosien keskimääräiselle tulostasolle palaaminen tarkoittaisi suunnilleen 1700 miljoonan tulosta. Sen myötä P/E olisi nykyhinnalla ostettuna alle 9. Tai jos ajatellaan että P/En pitäisi pysyä 14 paikkeilla, osakkeen hinnan pitäisi olla tuolloin vähän päälle 21 euroa.

=> Strong hold. ;-)
  • 0

Ram
 
Viestit: 131
Liittynyt: 24.02.2014 12:55
Reputation: 2

Re: Fortum - Keskustelua yhtiöstä

ViestiKirjoittaja Timba » 04.03.2014 14:03

Venäjä on perus suurvalta, ajaa aina omaa etuaan.

Mutta Fortum on investoinut siellä isosti ja sovitusti, jos ne nyt kapittaisi Fortumia niin mikään energiayhtiö ei sinne investoisi enää mitään. Minun mielestä niillä olisi tuossa kaupassa paljon enempi hävittävää kuin voitettavaa. Asia ehkä toinen joskus jos siellä on moninkertainen määrä ulkomaisia toimijoita.
  • 0

Timba
 
Viestit: 682
Liittynyt: 11.02.2014 22:17
Paikkakunta: Jyväskylä
Reputation: 19

Re: Fortum - Keskustelua yhtiöstä

ViestiKirjoittaja Timba » 11.03.2014 15:28

Nyt tulee taas lehdistötiedotetta Fortumilta. Mainittu myös Valmet ja UPM, sorry pitkä postaus:


Fortum, UPM ja Valmet kehittävät yhdessä edistyneiden biomassapohjaisten polttoaineiden valmistustekniikkaa
11.3.2014 12:00 EET

LEHDISTÖTIEDOTE 11.3.2014

Fortum, UPM ja Valmet kehittävät yhdessä edistyneiden biomassapohjaisten
polttoaineiden valmistustekniikkaa

Fortum, UPM ja Valmet kehittävät yhdessä uutta teknologiaa, jolla voidaan
valmistaa edistyneitä, pitkälle jalostettuja lignoselluloosapohjaisia
polttoaineita. Lopputuotteita ovat muun muassa liikennepolttoaineet tai
korkeamman jalostusarvon bionesteet. Hankkeen tavoitteena on kehittää bioöljyn
jalostamiseen sopiva katalyyttinen pyrolyysitekniikka ja kaupallistaa se.

Useiden tutkimusten mukaan pyrolyysimenetelmä on kilpailukykyisin vaihtoehto
edistyneiden lignoselluloosapohjaisten biopolttoaineiden valmistamiseen. Se on
myös yksi tehokkaimmista tavoista saavuttaa EU:n vuodelle 2020 asettamat
kasvihuonekaasupäästöjen vähennystavoitteet.

Viisivuotisen hankkeen nimi on LignoCat (Lignocellulosic fuels by Catalytic
pyrolysis). Hanke on luonnollista jatkoa konsortion edelliselle
bioöljyprojektille, jossa se kehitti yhdessä VTT:n kanssa kaupallistetun
menetelmän teollisuuden lämmitysöljyn korvaamiseksi pyrolyysitekniikalla
valmistetulla bioöljyllä.

LignoCat-projektissa tavoitteena on kehittää integroitu tekniikka, jolla
voidaan valmistaa korkean jalostusarvon biopolttoaineita liikenteen tarpeisiin.
Näillä polttoaineilla voitaisiin korvata fossiilisia polttoaineita, mikä
puolestaan toisi uutta liiketoimintaa konsortion jäsenyhtiöille.

"Kehitämme entistä tehokkaampaa pyrolyysiteknologiaa, jolla voidaan tuottaa
laadukasta, liikennepolttoaineiden tai välituotteiden valmistukseen soveltuvaa
bioöljyä. Projekti luo meille uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja johtaa
uusiin kestäviin prosesseihin ja tuotteisiin. Näemme projektissa paljon
potentiaalia ja olemme iloisia voidessamme jatkaa yhteistyötä vanhojen
kumppaneidemme kanssa", Valmetin teknologia-, tutkimus- ja kehitysjohtaja Jussi
Mäntyniemi sanoo.

Hankkeen onnistuessa se kannustaa laitoksia ja metsäteollisuutta investoimaan
edistyneen biopolttoaineen tuotantoon.
UPM:n kokemus biopolttoaineista on tärkeä osa hanketta. "Tavoitteenamme on
tulla huomattavaksi edistyneiden biopolttoaineiden valmistajaksi. Strategiamme
mukaisesti aloitamme raakamäntypohjaisen polttoaineen tuotannon Lappeenrannassa
ja etsimme samanaikaisesti uusia tapoja tuottaa biopolttoaineita kiinteästä
puubiomassasta. Katalyyttinen pyrolyysi on yksi tutkimistamme lupaavista
vaihtoehdoista", UPM Biopolttoaineiden johtaja Petri Kukkonen sanoo.
Uusien integrointiin perustuvien tekniikoiden avulla voidaan tuottaa
edistyneitä biopolttoaineita energiatehokkaasti ja maksimoida biomassan arvo
Pohjoismaissa.

"Fortum on iloinen saadessaan jatkaa yhteistyötä korkeamman jalostusarvon
bionesteiden kehittämiseksi. LignoCat-hanke on suoraa jatkoa ensimmäiselle
investoinnillemme bioöljyn integroimiseksi lämmön ja sähkön
yhteistuotantolaitokseen ja tukee täydellisesti strategiaamme kasvattaa
kyseisten tuotantolaitosten kokonaistehokkuutta ja arvoa. Hankkeen laajuus
antaa meille mahdollisuuden tutkia kiinnostavia uusia
liiketoimintamahdollisuuksia ja määrittää roolimme edistyneiden
biopolttoaineiden tuotantoketjussa", Fortumin Heat-liiketoiminta-alueen
tutkimus- ja kehitysjohtaja Jukka Heiskanen sanoo.

LignoCat-hanketta rahoittaa Tekes. Mikäli hanke onnistuu, se tuo markkinoille
uuden kestävän tuotteen, jonka avulla voidaan merkittävästi vähentää liikenteen
ja lämmityksen hiilidioksidipäästöjä ja edistää siten kansallisten ja
kansainvälisten kasvihuonekaasupäästöjen vähennystavoitteiden saavuttamista.
Hankkeen myötä syntyy myös biojalostuksen tietoklusteri yliopistojen,
tutkimuskeskusten ja konsortion jäsenten käyttöön.
Työllistämisvaikutuksen lisäksi lopputuotteilla on positiivinen vaikutus Suomen
ja Euroopan kauppataseeseen, sillä toisen sukupolven liikennepolttoaineiden
kohdemarkkinat ovat vuonna 2020 noin 10 miljoonaa tonnia vuodessa.

Fortum Oyj
Konserniviestintä

Lisätietoja:

Jukka Heiskanen, tutkimus- ja kehitysjohtaja, Fortumin Heat-liiketoiminta-alue,
puh. 050 452 4250
Petri Kukkonen, johtaja, UPM Biopolttoaineet, puh. 020 415 0336
Jussi Mäntyniemi, teknologia-, tutkimus- ja kehitysjohtaja, Valmet, puh. 040
769 8154

Fortum
Fortumin toiminnan tarkoitus on tuottaa energiaa, joka edesauttaa nykyisten ja
tulevien sukupolvien elämää. Vastaamme asiakkaidemme tarpeisiin tuottamalla,
myymällä ja jakelemalla sähköä ja lämpöä sekä tarjoamalla energia-alan
asiantuntijapalveluja. Yhtiön toiminta on keskittynyt Pohjoismaihin, Baltiaan,
Venäjälle ja Puolaan. Vuonna 2013 Fortumin liikevaihto oli 6,1 miljardia euroa
ja vertailukelpoinen liikevoitto 1,6 miljardia euroa. Konsernissa työskentelee
noin 9 900 henkilöä. Fortum Oyj:n osake noteerataan NASDAQ OMX Helsingissä.
www.fortum.com/fi

UPM
UPM yhdistää bio- ja metsäteollisuuden ja rakentaa kestävää tulevaisuutta
kuudella liiketoiminta-alueella: UPM Biorefining, UPM Energy, UPM Raflatac, UPM
Paper Asia, UPM Paper Europe and North America ja UPM Plywood. UPM:n tuotteet
valmistetaan uusiutuvista raaka-aineista ja ne ovat kierrätettäviä. Yhtiö
palvelee asiakkaitaan maailmanlaajuisesti. Konsernin palveluksessa on noin 21
000 henkilöä ja sen vuosittainen liikevaihto on noin 10 miljardia euroa. UPM:n
osakkeet on listattu NASDAQ OMX Helsingin pörssissä. UPM – The Biofore Company
www.upm.com

Valmet
Valmet Oyj on maailman johtava sellu-, paperi- ja energiateollisuuden
teknologia- ja palvelutoimittaja ja -kehittäjä. 11 000 ammattilaistamme ympäri
maailmaa työskentelee lähellä asiakkaitamme, sitoutuneina asiakkaidemme
menestyksen edistämiseen – joka päivä. Valmetin liikevaihto vuonna 2013 oli
noin 2,6 miljardia euroa. Valmetin tavoitteena on tulla maailman parhaaksi
asiakkaidensa palvelussa.. www.valmet.com
  • 0

Timba
 
Viestit: 682
Liittynyt: 11.02.2014 22:17
Paikkakunta: Jyväskylä
Reputation: 19

Re: Fortum - Keskustelua yhtiöstä

ViestiKirjoittaja Nurmituomas » 11.03.2014 16:33

joo, about vuoden on itselläkin ollut fortumia vähän.

Yksi parhaista kasvuista salkussa. Suhteessa pieneen osuuteen, tulos erinomainen.

sitä mietin kerran, että uutta Tesla sähköautoa ladatessa sanoivat yhden latauksen maksavan sähkönä about 10euroa.(500km rangea). Aika paljon hintaa, kun ajattelee, että dieselikin menee aika pitkälle 10 eurolla. ->kehitys Fortuminen pulkkaan.

Verkoista luopumista pidän kuitenkin virheenä. Varma tuotto epävarmoina aikoina..
  • 0

Nurmituomas
 
Viestit: 37
Liittynyt: 08.03.2014 18:12
Reputation: 0

Seuraava

Paluu Kotimaiset osakkeet

Paikallaolijat

Rekisteröityneet käyttäjät:
ripeleino
Reputation System ©'