Öljy

Keskustelua eri toimialoista ja sektoreista.

Valvoja: Ram

Öljy

ViestiKirjoittaja Loftis » 02.01.2015 23:17

Öljyn hinta on tullut reippaasti alas. Onko hinta laskemassa vielä, nousemassa reippaasti nopeasti vai kenties jäämässä pitemmäksi aikaa nykyiselle tasolle? Onko nyt sellainen tilaisuus mikä ei tule toistumaan vuosikymmeniin? Mitä kannattaisi ostaa ja milloin, jos haluaa hyödyntää mahdollisen nousun?

Futuurithan lupailevat nousua ja matala hinta tukee talouskasvua, joka saattaa taas nostaa hinnan ylemmäksi jne. Millaisia mietteitä herää, vai herääkö mitään?

Keskustellaan täällä kaikesta öljyyn liittyvästä.
  • 0

Avatar
Loftis
 
Viestit: 587
Liittynyt: 10.02.2014 10:05
Reputation: 13

Re: Öljy

ViestiKirjoittaja ttr » 03.01.2015 14:23

Loftis kirjoitti:Öljyn hinta on tullut reippaasti alas. Onko hinta laskemassa vielä, nousemassa reippaasti nopeasti vai kenties jäämässä pitemmäksi aikaa nykyiselle tasolle? Onko nyt sellainen tilaisuus mikä ei tule toistumaan vuosikymmeniin? Mitä kannattaisi ostaa ja milloin, jos haluaa hyödyntää mahdollisen nousun?

Futuurithan lupailevat nousua ja matala hinta tukee talouskasvua, joka saattaa taas nostaa hinnan ylemmäksi jne. Millaisia mietteitä herää, vai herääkö mitään?

Keskustellaan täällä kaikesta öljyyn liittyvästä.

Itse olen seurannut futuureja ao. sivulta.

http://www.cmegroup.com/trading/energy/ ... crude.html

Noiden perusteella nousu olisi maltillinen, mutta eikös se yleensä ole? En käy hintoja katselemassa kovinkaan useasti, joten onko jollain tietoa, ovatko futuurit useinkin vallitsevia hintoja alempia? Ajan nyt siis takaa sitä, että ennustavatko futuurit aina parin vuoden tähtäimellä hintojen nousua?

Itse en tässä tilanteessa uskalla pistää enempää lantteja likoon öljyn hinnannousun puolesta, mutta uskon kyllä, että viimeistään vuoden 2016 lopulla ollaan kyllä jo yli US$70 hinnoissa.
  • 0

ttr
 
Viestit: 838
Liittynyt: 14.03.2014 23:24
Reputation: 33

Re: Öljy

ViestiKirjoittaja Hugo B. » 03.01.2015 17:32

ttr kirjoitti:Itse olen seurannut futuureja ao. sivulta.

http://www.cmegroup.com/trading/energy/ ... crude.html

Noiden perusteella nousu olisi maltillinen, mutta eikös se yleensä ole? En käy hintoja katselemassa kovinkaan useasti, joten onko jollain tietoa, ovatko futuurit useinkin vallitsevia hintoja alempia? Ajan nyt siis takaa sitä, että ennustavatko futuurit aina parin vuoden tähtäimellä hintojen nousua?

Itse en tässä tilanteessa uskalla pistää enempää lantteja likoon öljyn hinnannousun puolesta, mutta uskon kyllä, että viimeistään vuoden 2016 lopulla ollaan kyllä jo yli US$70 hinnoissa.


wti taitaa olla parhaillaan 52,6$, futuurit lähiajoille 52,8$ ja vajaa vuosi eteenpäin vajaa 60$. Mutta nuohan elävät koko ajan, kun johdannaisilla käydään myös kauppaa, eli vaikkapa jonkun kuukauden päästä voivat olla jotain aivan muuta kuin nyt. Siten kuitenkin että nopeimmin umpeutuva johdannainen on lähimpänä vallitsevaa reaalihintaa.

Seuraava linkki tuli vastaan vahingossa, jossa mm. ennusteita world bankin, imf:n ja eiu:n toimesta (melko tuoreita: joulukuu 2014 ja 10/2014). Ennusteet liikkuvat 85-90 dollarin seutuvilla vuosille 2015-2016. Futuureihin liittyen sen verran että itse niiden ostajilla ja myyjillä on varmastikin pelivaraa ajatuksissaan, ja sitä enemmän, mitä pidempi aikaväli. Eli tavallaan, vaikka uskoisin että öljy olisi vuoden päästä 100, ja on nyt 55, tuskin lupaisin maksaa siitä yli 65-70, koska en voi olla varma tulevaisuudesta. Samoin futuurihinnat 2008 dipissä kävivät noin 40$ seuduilla, vaikka hinta oli runsaan parin vuoden päästä maltillisesti ; ) lähes kolminkertainen (dollari-indeksi varsin lähellä nykyarvoa tuolloin). Tällä en viittaa että historian pitäisi toistaa itseään.

http://knoema.com/yxptpab/crude-oil-pri ... and-charts

Oma näkemykseni on että nykyiset öljyhinnat ovat irti reaalitaloudesta ja reilusti alakanttiin, eli 'liian iso muutos' hinnoittelussa verrattuna yleisiin arvioihin muutostahdista tulevaisuudessa. Maailmalla ja uutisissa spekulointi on myös parhaillaan valtavaa ja kulkee äärilaidoilla, milloin kenenkin toiveiden pohjalta. Samasta syystä spekuloin itsekin ja uskon öljyhinnan olevan yli 80$ jo tämän vuoden aikana. Sijoitukseni olen hajuttanut norjalaisiin öljy-yhtiöihin (erityisesti yhtiöihin jotka viimeaikoina ovat ostaneet isoja määriä omia osakkeitaan markkinoilta), sekä aurinkoenergiayhtiöihin, koska hinnat ovat olleet omalla tavallaan sidoksissaan viime aikoina toisiinsa, (tarkkailussa kaasuyhtiöt). Energia-painoni salkussa on nyt noin 10% ja tilanteiden muuttuessa olen valmis nostamaan sen väliaikaisesti yli 20%:in. Vähävolatiilisessa salkussani tämä on iso, mutta harkittu riski, koska näen öljy/energiayhtiöissä parhaillaan ehkäpä isoimman tuottopotentiaalin sijoituksille 1-2 vuoden aikaperspektiivillä.

Lisäksi uskon että usa:lla on oma lehmä ojassa, mutta ei siitä enempää.

(*kirjoittamani ei ole sijoitussuositus, vaan ajatelmiani)
  • 0

Hugo B.
 
Viestit: 109
Liittynyt: 21.02.2014 22:16
Reputation: 4

Re: Öljy

ViestiKirjoittaja ttr » 04.01.2015 22:07

Hugo B. kirjoitti:Oma näkemykseni on että nykyiset öljyhinnat ovat irti reaalitaloudesta ja reilusti alakanttiin, eli 'liian iso muutos' hinnoittelussa verrattuna yleisiin arvioihin muutostahdista tulevaisuudessa. Maailmalla ja uutisissa spekulointi on myös parhaillaan valtavaa ja kulkee äärilaidoilla, milloin kenenkin toiveiden pohjalta. Samasta syystä spekuloin itsekin ja uskon öljyhinnan olevan yli 80$ jo tämän vuoden aikana. Sijoitukseni olen hajuttanut norjalaisiin öljy-yhtiöihin (erityisesti yhtiöihin jotka viimeaikoina ovat ostaneet isoja määriä omia osakkeitaan markkinoilta)...


Kuulostaa järkevältä hankkia mainitsemisasi firmoja (ts. jotka ovat ostaneet omia osakkeitaan), toinen hyvä toimintatapa olisi varmasti Dodgerin blogissaan maintsema suurten öljy-yhtiöiden osakkeiden ostaminen. Kummankaan ryhmän edustajat tuskin ovat ensimmäisinä kaatumassa. Alla vielä kuukauden vanha linkki 'liian isoon muutokseen' liittyen.

http://www.bloomberg.com/news/2014-12-0 ... ce-12.html
  • 0

ttr
 
Viestit: 838
Liittynyt: 14.03.2014 23:24
Reputation: 33

Re: Öljy

ViestiKirjoittaja Ram » 15.01.2015 00:26

Arvelen että nyt on käynyt sama ilmiö kuin 1970-luvulla, ja pitemmällä aikavälillä reaalihinnat pysyvät matalalla.

Korkea öljyn hinta sai kotitaloudet ja teollisuuden investoimaan vähemmän kuluttaviin koneisiin ja laitteisiin. Kehittyvät maat tietenkin lisäävät kulutusta voimakkaasti, mutta jatkossa yhä hitaammin, kun energiapihi teknologia leviää sinnekin. Yritykset myös kehittivät vaihtoehtoja öljylle. Samaan aikaan korkea hinta rohkaisi öljyteollisuutta investoimaan uusien kenttien etsimiseen ja käyttöönottoon. Näiden kokonaisvaikutus alkaa nyt näkyä.

Kulutuspuolella länsimaat ovat vähentäneet kulutusta, joskin kokonaiskulutus on noussut kehittyvien talouksien ansiosta. Uskon kehittyvien talouksien kulutuksen kasvun hidastuvan talouskasvusta huolimatta, kunhan teknologia kehittyy edelleen.
http://www.energytrendsinsider.com/2014 ... n-records/

Tuotantopuolella on noustu vuosikausia putkeen ja 2000-luvulla on ollut vain pari notkahdusta taantumien kohdalla.
http://www.energytrendsinsider.com/wp-c ... png?00cfb7
http://www.indexmundi.com/energy.aspx?p ... production

Uusia esiintymiäkin on löydetty kiitettävästi.
http://www.opec.org/opec_web/en/data_graphs/330.htm
http://www.opec.org/opec_web/en/data_graphs/331.htm
  • 0

Ram
 
Viestit: 131
Liittynyt: 24.02.2014 12:55
Reputation: 2

Re: Öljy

ViestiKirjoittaja ttr » 18.01.2015 16:38

Ram, ensimmäisessä linkkissäsi mainitaan, että yli 80% öljyn tuotannon kasvusta 2008-2013 on tullut USAsta, varmastikin pääosin liuskeöljyn ansioista. Ao. linkissä on hieman tarkemmin kerrottu USAn tärkeimmistä liuskeöljy esiintymistä. Artikkelin mukaan kahdelta alueelta (Bakken, Ford) tuli vuonna 2013 reilut 1,5 miljoonaa barrelia päivässä. Artikkelissa on myös mainittu niissä sijaitsevien lähteiden "ehtymisnopeus", toisessa 7% vuodessa ja toisessa 36% vuodessa huipun jälkeen. Tuotantoa on kuitenkin kasvatettu poraamalla lisää reikiä. Nykyisillä öljyn hinnoilla lisäreikien poraaminen lienee kuitenkin kannattamatonta. Eli tällä perusteella USAn öljyntuotanto tulee pienemään nopealla aikataululla. Mikä siis tarkoittaa koko maailman öljyntuotannon laskua.

http://www.ogj.com/articles/print/volum ... ights.html

Toisessa linkissä olit laittanut uusista reserveistä, jotka vaikuttaisivat olevan pääasiassa OPEC-maiden alueella. Lienemme samaa mieltä siitä, että OPEC tuskin tulee tulevaisuudessa kasvattamaan tuotantoa hyvää hyvyyttään, vaikka reservejä olisi kuinka paljon.

Mainitsit, että reaalihinnat tulisivat pysymään vuosia matalalla (en ole varma, mitä tasoa tarkoitit matalalla). Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että öljyn hinta ei nouse US$100 luokkaan, mutta tuskin se nykytasollekaan jää. Uskon edelleen, että ensi vuoden lopulla ollaan US$70 hintatasolla, etenkin kun päästään takaisin kasvu-uralle (tämä siis oma optimistinen näkemys maailmantaloudesta). Investointejakin on jo alettu lyömään jäihin, mikä tukee tulevaisuuden hinnan nousua.

http://www.bloomberg.com/news/2015-01-0 ... slump.html

Kaikenkaikkiaan tilanne vaikuttaa aika epävarmalta, analyytikosta riippuen arvioita löytyy hinnan nousun ja laskun puolesta, joten niitä on ehkä turha ruveta tähän linkittämään.
  • 0

ttr
 
Viestit: 838
Liittynyt: 14.03.2014 23:24
Reputation: 33

Re: Öljy

ViestiKirjoittaja ttr » 19.01.2015 09:26

ttr kirjoitti:Ram, ensimmäisessä linkkissäsi mainitaan, että yli 80% öljyn tuotannon kasvusta 2008-2013 on tullut USAsta, varmastikin pääosin liuskeöljyn ansioista. Ao. linkissä on hieman tarkemmin kerrottu USAn tärkeimmistä liuskeöljy esiintymistä. Artikkelin mukaan kahdelta alueelta (Bakken, Ford) tuli vuonna 2013 reilut 1,5 miljoonaa barrelia päivässä. Artikkelissa on myös mainittu niissä sijaitsevien lähteiden "ehtymisnopeus", toisessa 7% vuodessa ja toisessa 36% vuodessa huipun jälkeen. Tuotantoa on kuitenkin kasvatettu poraamalla lisää reikiä. Nykyisillä öljyn hinnoilla lisäreikien poraaminen lienee kuitenkin kannattamatonta. Eli tällä perusteella USAn öljyntuotanto tulee pienemään nopealla aikataululla. Mikä siis tarkoittaa koko maailman öljyntuotannon laskua.

http://www.ogj.com/articles/print/volum ... ights.html

Hieman tarkennusta edelliseen kirjoitukseeni: ao. linkin mukaan Bakkenin ja Fordin break-even olisi hieman yli US$50, eli kuitenkin suhteellisen lähellä nykyistä hintatasoa. Mikä siis puhuisi alemman öljyn hintatason jatkumisen puolesta.

http://www.voxeu.org/article/2014-oil-p ... -questions
  • 0

ttr
 
Viestit: 838
Liittynyt: 14.03.2014 23:24
Reputation: 33

Re: Öljy

ViestiKirjoittaja ttr » 31.01.2015 15:38

Uusimmassa talouselämässä oli hyvä kirjoitus öljyn tilanteesta. Siinä oli erikseen eritelty eri maiden pumppaamiskustannukset. Huomionarvoisen seikkana oli mainittu liuske-esiintymien nopea ehtyminen -> koko ajan pitää porata uusia reikiä tuotannon ylläpitämiseksi. Lisäksi joillain esiintymillä kenttiä täytyy lämmittää öljyn nostamiseksi, mikä on suhteellisen kallista: eli jo lämmitettyä kenttää ei kannata viilentää vaikka hinta olisikin alhainen, koska uudelleen lämmitys on kallista (tämä koskee käsittääkseni ainakin Kanadan hiekkaöljykenttiä). Lisäksi yhtiöt menettävät sopimuksia, mikäli eivät tuota tarvittavaa määrää öljyä asiakkailleen.

Viikolla tuli taas uusia ilmoituksia investointien jäädyttämisestä mikä puhuisi hintatason nousun puolesta. Tosin arabimaathan pystyvät nostamaan omaa tuotantoaan helposti, jos jostain syystä haluaisivat pitää hinnan alhaalla (painostaakseen muita toimijoita ulos alalta, tai poliittisista syistä). Jutun mukaan liuskeöljytuottajat ovat suojanneetä tämän vuoden tuotannostaan noin 60%, mutta vuoden 2016 tuotannosta vain 15% (keskimääräisiä lukuja).
Osa tarinasta löytyy talouselämän nettisivuilta.

http://www.talouselama.fi/uutiset/seura ... n/a2289695
  • 0

ttr
 
Viestit: 838
Liittynyt: 14.03.2014 23:24
Reputation: 33

Re: Öljy

ViestiKirjoittaja arvosijoittaja » 15.03.2015 20:50

Liuskeöljyn poraksessa kustannukset ovat todella korkeammat mitä esim. lähi-idän maissa, ja lähi-idässä on plajon enemmän varaa ajaa hintaa alas ja siten painostaa liuskeöljyn poraajat pois markkinoilta alhaismmilla hinnoilla tossa hyvä artikkeli asiaan liittyen.http://sijoitusvinkki.com/2015/03/oljyyn-sijoittaminen/. Siitä näkee kuinka paljon alemmas lähi-idän maat voivat painaa hintaa ajaakseen kilpailijat pois.
  • 0

arvosijoittaja
 
Viestit: 1
Liittynyt: 13.03.2015 16:14
Reputation: 0

Re: Öljy

ViestiKirjoittaja ttr » 18.03.2015 10:01

Vähän vanhempi kirjoitus; USAn suurimmat liuskeölytuottajat eivät ole vähentämässä tuotantoaan.

http://wolfstreet.com/2015/02/18/the-ch ... -oil-glut/
  • 0

ttr
 
Viestit: 838
Liittynyt: 14.03.2014 23:24
Reputation: 33

Seuraava

Paluu Toimialat ja sektorit

Paikallaolijat

Rekisteröityneet käyttäjät:
Bing [Bot]
Reputation System ©'