Taloudellinen riippumattomuus

Rentoa keskustelua osakesijoittamisen yleisistä asioista

Valvoja: Ram

Taloudellinen riippumattomuus

ViestiKirjoittaja Thain » 04.12.2014 00:31

Moni tällä foorumilla olevista tavoittelee jonkin asteista taloudellista riippumattomuutta. Kaikille sen saavuttaminen ei välttämättä tarkoita loputonta vapaa-aikaa ja riippumatossa lepäilyä. Olisi kiva kuulla vähän tarkemmin ihmisten tavoitteista ja suunnitelmista miten on tämän ajatellut käytännössä saavuttaa. Minkälaisia suunnitelmia teillä on kun se joskus saavutetaan ja minkälaisilla summilla olisit valmis jäämään työelämän ulkopuoelle :)
  • 0

Thain
 
Viestit: 120
Liittynyt: 06.03.2014 13:24
Reputation: 10

Re: Taloudellinen riippumattomuus

ViestiKirjoittaja Kingpin » 04.12.2014 15:48

Taloudellinen riippumattomuushan tässä on tavoitteena; raha kun tuo vapautta ja tietynlaista turvaa. Toki pitäisin itseni jossain määrin kiireisenä, vaikka rahaa olisikin niin paljon, ettei palkkatyössä olisi pakko käydä. Ehkä kuitenkin lomailisin enemmän ja viettäisin enemmän aikaa ystävien ja perheen sekä harrastusten parissa.

Tuon saavuttamisen suhteen asiat ovat ihan hyvällä mallilla. Asunto on velaton ennen kuin täytän 30v ja taskussa on sitten KTM paperit, joten eiköhän tuon ansiotulotasonkin saa ruuvattua kohdilleen. Toki verojärjestelyjä tulee miettiä tarkemmin, jos ansiotuloissa veroaste alkaa menemään nelosella tai vitosella alkavaksi. Se on sitten sen ajan asia. Nyt ei opiskelijana ole sitä pelkoa.

Minkälaisilla summilla... Hmm. Sanotaanko, että sopivassa pisteessä on asunto maksettuna ja kotitalouden nettotulot ovat jotain +5000 € luokkaa. Aika hyvin tuolla rahalla pystyisi toteuttamaan itseään ja hoitamaan parin muksunkin ylöspidon. Tuo 5000 € nyt on vaan tuollaista mutuilua.
  • 0

Make up your mind and call me then.
Avatar
Kingpin
 
Viestit: 2258
Liittynyt: 10.02.2014 23:11
Reputation: 258

Re: Taloudellinen riippumattomuus

ViestiKirjoittaja Yariko » 01.02.2015 23:03

Summia on mahdoton keksiä tarkalleen, kun ei tiedä miten tilanne kehittyy valuuttojen suhteen, joten esitetyt summat perustuvat nykyisiin arvoihin (2015 Q1).

Itse pyrin minimissään siihen, että viisikymppisenä voisin halutessani lopettaa palkkatyöt. Käytännössä varmaan jatkaisin palkkatöitä, mutta pyrkisin todennäköisesti vähentämään työmäärää siten, että vapaapäiviä olisi enemmän, kuin työpäiviä.

Asteita tuon saavuttamiseksi olisi ainakin ensimmäinen omistusasunto velattomaksi ennen kuin mittarissa on 30-vuotta. Jonka jälkeen alkaisi täydellinen panostus kasata osinkosalkku ja arvon nousuun perustuva salkku. 40-vuoden kohdalla osinkosalkun soisi tuottavan noin 10 000€ vuodessa verojen jälkeen. Arvon nousuun perustuvien sijoituksien tuotto 30 000 - 50 000€ vuodessa verojen jälkeen. 50-vuoden kohdalla osinkosalkun soisi tuottavan 25 000 - 35 000€ vuodessa verojen jälkeen, joka käytännössä takaisi tavoittelemani keskituloisen työntekijän resurssit elämiseen, tosin ilman palkkatyötä. Arvon nousuun perustuvien sijoituksien tuotot tuossa vaiheessa taas takaisivat leveyttä ja turvaa elämiseen, jolloin käytännössä voisi harrastaa ja reissata miten haluaa.

Eli käytännössä oma taloudellinen riippumattomuuteni perustuu palkkatyön kautta luotuihin sijoitustuottoihin. Tuota 50-vuoden kohdalla saavutettavaa taloudellista riippumattomuutta en pidä mitenkään mahdottomana. Asiassa ehkä auttaa se, että pidän suhteellisen minimalistisesta asumisesta. Heikkoutena/vahvuutena tosin pidän sitä, että tykkään sijoittaa kerralla laatutuotteisiin jotka maksavat moninkertaisesti mainstream-tuotteisiin verattuna, mutta toisaalta taas kestävät moninkertaisesti pidempään.

Toki se mitä elämästä edestään vielä löytää vaikuttaa varmasti paljon rahankäyttöön tulevaisuudessa, mutta minimitavoite olisi säästää (lue: sijoittaa) vähintään 10 000€ vuodessa siinä vaiheessa, kun asunto on velaton.

Sijoitusmenestys ja menestys työelämässä tietysti voi vaikuttaa aikatauluun. Hyvin optimistisestikin ajatellessa näkisin asian niin, että aikaisintaan 40-vuotiaana pystyisin saavuttamaan taloudellisen riippumattomuuden sillä tasolla mihin itse pyrin.

Lisäksi tuohon taloudelliseen riippumattomuuteen sisältyy tavoite jossain vaiheessa perustaa oma sijoitusyhtiö jonka kautta mm. pyrkisi rahoittamaan start-uppeja, tarjoamaan varainhoitoa, sekä kartuttamaan yhtiön omaa pääomaa. Tavoitteena lähinnä tarjota muille ihmisille mahdollisuuksia vaurastua ja toteuttaa heidän omia unelmia. Hienointa olisi, mikäli yhtiöllä olisi myös työllistävä puoli, jolloin mielestäni yhtiöön sopiville henkilöille aukeaisi mahdollisuus ehkäpä nopeaankin vaurastumiseen ainutlaatuisessa ilmapiirissä. Merkittävän sijoitusyhtiön perustaminen tietysti on melkoista pilvilinnojen piirtelyä, mutta se on yksi omista suurista unelmista. Tokihan se voi olla, että sitä perustetaan muutamien Areenalaisten kanssa yhdessä joskus ;)

Missään vaiheessa ei kuitenkaa ole tarkoitus tuhlata koko omaisuutta pennilleen, vaikka taloudellisen riippumattomudeen saavuttaisin. Tavoite on jatkaa omaisuuden kartuttamista siten, että mahdollisella tulevallakin sukupolvella on mahdollisuus päästä siitä nauttimaan ja jatkamaan sen kartuttamista jälleen seuraaville sukupolville.

Nähtäväksi jää tuleeko taloudellinen riippumattomuus ikinä saavutettua ja jos tulee, niin millä tasolla. Ehkäpä siitä pääsee tänne joskus vielä kirjoittelemaan.
  • 1

"Where you want to be is always in control, never wishing, always trading, and always, first and foremost protecting your ass" -Paul Tudor Jones
Avatar
Yariko
 
Viestit: 164
Liittynyt: 24.02.2014 20:55
Reputation: 6

Re: Taloudellinen riippumattomuus

ViestiKirjoittaja Sopuli » 02.02.2015 21:43

Tärkeimpänä itselleni on ensiksi kunnon koulutuksen hankkiminen. Koulutus on ehkä suurin investointi mitä voit tehdä elinaikanasi, se kyllä maksaa itsensä takaisin mielenkiintoisen työn ja korkeamman palkan muodossa. Eivät nämä toki ole itsestäänselvyyksiä, mutta noin yleisesti ottaen nyrkkisääntöjä.

Toisena on sijoittaminen laatuyhtiöihin. Valitsen osinkoaristokraatteja, enimmäkseen Yhdysvaltain markkinoilta sillä siellä markkinat ovat suurimmat ja historiaa löytyy jo kolmelta vuosisadalta. Mun mielestä on aika mielenkiintoista, että General Electricsin kaltainen yhtiö on säilynyt samannimisenä ja -kaltaisena yhtiönä Dow Jonesin perustamisesta lähtien. Tai Coca-Colan 51 vuoden osingonkorotuksen putki. Fakta vaan on että isot, kansainväliset ja osingonmaksuun sitoutuneet yhtiöt selviävät kriiseistä ja tuottavat omistaja-arvoa vuosien ajan. Näin voin myös itse nukkua yöni turvallisesti eikä kursseja tarvitse joka päivä tarkastaa. Tämä vaatii jonkin verran yhtiöön perehtymistä, mutta sehän on vaan hauskaa :mrgreen:

Kolmantena on sitten kulutus. Mulla oli lukioiässä muistaakseni tavoitteena iso omakotitalo jostain Espoosta, kallis perheauto ja kova uraputki. Nyt kun miettii niin noi kaikki on vaan pois sijoittamisesta ja aikaisemmasta eläköitymisestä - kyllä sitä vähemmälläkin pärjää. Eli turhat kulutukset pois, keskittyy hankintoihin, onko oikeasti tarvetta vai ei, ja näin saa entistä enemmän rahaa sijoittamiseen. Karsimalla niitä kulutuksen kohteita voi sitten keskittyä niihin muutamaan itselleen tärkeään harrastukseen ja pitää kulut kurissa.

Itse tulen olemaan vielä pitkään opiskelijana, mutta työelämään siirtyessä olisi tarkoitus 40-50% säästää nettopalkasta. Tämä sitten menisi strategiani mukaisiin yhtiöihin kerryttämään passiivista tuloa. Tarkoituksena olisi joskus voida elää osingoilla joko kokonaan tai sitten ainakin valitsemaan työpaikkansa sen mukaan mikä oikeasti kiinnostaa. Ei mua haittais osakkeiden parissa työskennellä, sen verta hullun mielenkiintoa multa niihin löytyy (vaimokkeen sanoja :D ).

Velaton oma asunto ja 25-30k passiivista tuloa vuodessa olisi aika passeli tavoite, toki asumiskustannusten ollessa matalat sitä pärjää pienemmilläkin osingoilla. Sitten voisi keskittyä siihen mikä oikeasti itseä kiinnostaa, golffaus ehkä? En tiedä, pitäis ens kesänä vihdoinkin aloittaa :P

Tällä hetkellä tavoitteena rikkoa salkun 10k€ raja tänä vuonna, menee melkeinpä ilman kurssinousua ja osinkoja rikki. Sen verran olen laskeskellut että osinkoa tulee vajaat 200e tänä vuonna. Opiskelujen loppuessa salkku olisi jo +30-40k kieppeillä riippuen siitä teenkö töitä opiskelujen ohella. Jos teen niin 50k voi mennä hyvinkin rikki. Siitä on hyvä alkaa kerryttämään salkkua sitten työn parissa :D
  • 0

Sopuli
 
Viestit: 7
Liittynyt: 30.01.2015 19:44
Reputation: 3

Re: Taloudellinen riippumattomuus

ViestiKirjoittaja jokeri » 06.05.2015 10:12

Mielenkiintoinen ketju, johon vasta nyt päätin kirjoittaa omat mielipiteet pähkäiltyäni tulevaisuuttani hieman :D

Nyt opintojen lähestyessä loppuaan ja ensimmäisen ns. kunnollisen ja pysyvän työpaikan saatuani huomasin, että rahaa jää sijoittamiseen huomattavasti enemmän mitä aiemmin olen ajatellut jo näinkin aikaisessa vaiheessa. Asumiskustannusten, ruokien, harrastuksien ja muun jälkeen jää ylimääräistä noin 600€ kuukaudessa. Tästä saa helposti sijoitettua vaikka 400e kuussa mikäli 200e menee ns. tilille makaamaan.

Ottaen huomioon suurimmaksi osaksi passiivisen osta ja unohda painotteisen sijoitusstrategiani, summasta kertyy jo huomattava lisä jo nykyiselle muutaman kymppitonnin salkulle. Uskon olevani taloudellisesti riippumaton noin 40-50 vuoden iässä. Salkun arvo tulee pyörimään jossain 200k-600k välillä riippuen muista isoista hankinnoista tai panostuksesta. Toki isompi omistusasunto voi muuttaa asioita, mutta todennäköisesti isompi palkka riittää kompensoimaan asuinkustannukset ja lisäntyneen sijoittamisen.

Muutamia seikkoja jotka vaikuttavat omaan tilanteeseeni. Ala jossa työskentelen on monipuolinen ja erilaisia työpaikkoja on paljon, joten omat ansiot saa helposti isommaksi kokemuksen ja kehittymisen kautta, jopa maisterin paperit saattavat nopeuttaa asioita. Tämä siis nostaa elintasoani, jolloin voin sijoittaa enemmän, tai maksaa asunnon velattomaksi nopeammin, mikäli haluan. Pieni ja tiivis perhe(suku) johtaa siihen, että perintö tulee jossain vaiheessa nostamaan varallisuutta ja esimerkiksi suvun vuoksi omalle kesämökille ei ole tarvetta.
Omaa perhettä en välttämättä tule koskaan hankkimaan, sillä se ei itsessään ole minulle mikään itseisarvo, vaan pikemminkin olosuhteiden mahdollistama elämän tärkein asia, mikäli itse ja kumppani sitä haluamme. Mutta tässäkin tilanteessa perhe ei oikesti lisää kuluja paljoakaan, mikäli molemmat aikuiset ovat jonkinlaisissa töissä ja lapset kasvatetaan hyviksi ihmisiksi, joita ei hemmotella tavaroilla.

Oma elämänlaatuni ei nouse yhtään tavaroilla tai muilla esim. autoilla tai veneillä. Harrastukseni ovat halpoja ja ne eivät vaadi juurikaan menoja. Ulkomaanmatkat tai lomat vietän normaalin turistin tapaan lähinnä ruokaillen hyvässä ilmastossa, en 5 tähden hotelleissa tai muissa luxus ympäristössä.

Minua motivoi se, että pystyisin hoitamaan asiani niin, että voin jäädä eläkkeelle/osa-aikaiseksi/pätkätyöläiseksi tai downshiftata 40-50 vuoden ikäisenä jos siltä tuntuu. Rahalla ostetaan vapaa-aikaa ja vapautta, joka omalla kohdallani on onnellisuutta. Toki mieli voi muuttua myöhemmin, mutta en yksinkertaisesti saa mitään tyydytystä isosta kämpästä hyvällä sijainnilla, uudesta tai semi uudesta autosta, kalliista veneestä (10k moottorivene kyllä kelpaa) ja mökkiäkään en tule itse ostamaan.

Mikäli oletetaan, että 300k salkku tuottaisi realituottoa 7% vuodessa, pärjäisin hyvin 21k miinus verot tuloilla, mikäli asunto on velaton. Jos joskus haluan muuttaa ajattelutapaani, voin alkaa syömään salkkua reilullakin kädellä, mikäli saan sillä oikesti mukavamman elämän. Eipä sitä vanhempana jaksaisi muutenkaan mitään kovin extremeä enää tehdä.

Suunnitelmat voivat aina muuttua, maailma voi muuttua rajusti huonommaksi kuin myös osakemarkkinat. Mutta näen silti enemmän arvoa sijoittamisella ja säästämisellä tilanteessa kuin tilanteessa.
Mikäli joku tätä postia lukee, niin suosittelen vielä miettimään ja kertaamaan niitä omia tavoitteita ja tulevaisuudenkuvia, jonka vuoksi sijoitat tai säästät. Myös omia kulutustottumuksia on hyvä tarkastella, että nostavatko kalliimmat tuotteet, hyödykkeet tai kalliimmat matkat OIKEASTI sitä elämänlaatua, vai onko kyseessä vain illuusio tai tapa, jonka tiedostamalla voit harkita rahankäyttöäsi ja suunnata sitä oikesti haluamaasi suuntaan.

Loppupeleissä elämä on leikki ja elämä tappaa, joten ei kannata STRESSATA TURHISTA tai koittaa ennustaa tuntematonta :)
  • 0

jokeri
 
Viestit: 58
Liittynyt: 24.02.2014 22:40
Reputation: 3

Re: Taloudellinen riippumattomuus

ViestiKirjoittaja gämbleri » 06.05.2015 14:37

Koulutuksen lisäksi kannatan lämpimästi monipuolista ihmisiin tutustumista. Olen opiskellut matalapalkka-alalle, mutta pyöritän noin puolen miljoonan liikevaihtoa firmallani, ihan vaan koska olin tehnyt riittävän hyvän vaikutuksen oikeaan ihmiseen ja pääsin sopivan alkuvaiheissa mukaan kuvioon, joka tuottaa minulle nyt noin 50 000 euroa kuussa ihan silkkaa voittoa. Ei siinä koulutuksia kyselty. Tätä aion yrittää lapsillenikin opettaa: koulutus on hyvä, mutta ei yksin riitä, eikä sillä tutkinnolla loppupeleissä ole välttämättä niin suurta merkitystä.
  • 0

gämbleri
 
Viestit: 164
Liittynyt: 23.03.2015 16:03
Reputation: 6

Re: Taloudellinen riippumattomuus

ViestiKirjoittaja Yariko » 06.05.2015 16:25

gämbleri kirjoitti:Koulutuksen lisäksi kannatan lämpimästi monipuolista ihmisiin tutustumista. Olen opiskellut matalapalkka-alalle, mutta pyöritän noin puolen miljoonan liikevaihtoa firmallani, ihan vaan koska olin tehnyt riittävän hyvän vaikutuksen oikeaan ihmiseen ja pääsin sopivan alkuvaiheissa mukaan kuvioon, joka tuottaa minulle nyt noin 50 000 euroa kuussa ihan silkkaa voittoa. Ei siinä koulutuksia kyselty. Tätä aion yrittää lapsillenikin opettaa: koulutus on hyvä, mutta ei yksin riitä, eikä sillä tutkinnolla loppupeleissä ole välttämättä niin suurta merkitystä.

Tottahan tuo on. Ympärillä olevat ihmiset ovat aika tärkeä osa vaurastumisen kannalta, oikeat ihmiset ympärillä tekevät hommasta mukavaa ja turvallista, kun taas väärien ihmisten ympäröimänä joku yrittää kokoajan vetää pinnan alle. Varsinkin kun kyse on sijoittamista niin hyvästä ja monipuolisesta sosiaallisesta verkostosta ei ainakaan tulisi olla haittaa. Toki jokainen pitää sellaisia sosiaallisia suhteita yllä kuin parhaimmakseen näkeen. Ennakkoluulot kannattaa uusiin ihmisiin tutustuessa jättää syrjään.

Gämblerille onnittelut siitä, että olet selkeästi pelannut korttisi oikein ;)
  • 0

"Where you want to be is always in control, never wishing, always trading, and always, first and foremost protecting your ass" -Paul Tudor Jones
Avatar
Yariko
 
Viestit: 164
Liittynyt: 24.02.2014 20:55
Reputation: 6

Re: Taloudellinen riippumattomuus

ViestiKirjoittaja ttr » 21.05.2015 14:44

Kingpin kirjoitti: Minkälaisilla summilla... Hmm. Sanotaanko, että sopivassa pisteessä on asunto maksettuna ja kotitalouden nettotulot ovat jotain +5000 € luokkaa. Aika hyvin tuolla rahalla pystyisi toteuttamaan itseään ja hoitamaan parin muksunkin ylöspidon. Tuo 5000 € nyt on vaan tuollaista mutuilua.

Meidän perheeseen kuuluu kaksi työssäkäyvää aikuista ja kolme lasta, kaikki alle 10v. Lasten ja aikuisten harrastukset ns. "vähän rahaa vieviä". Perheen nettotulot on noin 4000 € asuntolainan jälkeen. Eläminen on tolla summalla aikalailla kädestä suuhun, mahdolliset säästöt/bonukset menevät lomamatkoihin ja talon remontointiin. Eli vyötä ei kuitenkaan tarvitse kiristää.

jokeri kirjoitti:Mutta tässäkin tilanteessa perhe ei oikesti lisää kuluja paljoakaan, mikäli molemmat aikuiset ovat jonkinlaisissa töissä ja lapset kasvatetaan hyviksi ihmisiksi, joita ei hemmotella tavaroilla.

Rohkenen olla eri mieltä. Perhe lisää kuluja huomattavasti. Toki jos tulot on huippuluokkaa ja/tai asuntoasiat järjestyy (perhe)suhteilla, näkökulma muuttuu.

Yllä olevat kommentit nyt siis ihan vaan perspektiivinä muiden mietinnöille taloudellisesta riippumattomuudesta. Tällaisista asioistahan voidaan aina halkoa hiuksia, eikä niihin ole yleispätevää vastausta. Sinällään on ihailtavaa, miten hyvin (suhteellisen) nuoret miehet ovat jo tulevaisuuttaan ajatelleet; itse olin opiskeluiässä vielä ihan hukassa, ja raha paloi kaikkeen sijoittamista "tärkeämpään" :D Toki yleensä menestyjät erottuvatkin kunnianhimollaan.

Loppuun vielä pakko pistää gämblerille kateellisen kysymys:
gämbleri kirjoitti: joka tuottaa minulle nyt noin 50 000 euroa kuussa ihan silkkaa voittoa.
Onko "kuussa" todella tarkoittamasi sana?
  • 0

ttr
 
Viestit: 778
Liittynyt: 14.03.2014 23:24
Reputation: 32

Re: Taloudellinen riippumattomuus

ViestiKirjoittaja gämbleri » 21.05.2015 16:10

Kyllä se "kuussa" siinä ihan oikein on... No, ehkä se "silkkaa" on vähän liioittelua, eli toki siinä puhutaan rahoista ennen veroja.

Samaa mieltä kyllä siitä, että lapsiin saa palamaan rahaa helposti ja paljon, vaikka ei joutavaa tavaraa ostaisikaan. Toki tässäkin voi toimia monella tapaa: toiset ostaa kaikki varusteet parasta laatua ja uutena, toiset nuukailee ja kierrättää. Rahan ja ajankäytön suhde lienee aika vakio tässä, eli jos haluaa päästä halvalla, kirppareilla kiertelyyn, nettihuutokauppojen väijymiseen yms. on syytä varata aikaa ja vaivannäköä.
  • 0

gämbleri
 
Viestit: 164
Liittynyt: 23.03.2015 16:03
Reputation: 6

Re: Taloudellinen riippumattomuus

ViestiKirjoittaja Kingpin » 21.05.2015 18:40

ttr kirjoitti:
Kingpin kirjoitti: Minkälaisilla summilla... Hmm. Sanotaanko, että sopivassa pisteessä on asunto maksettuna ja kotitalouden nettotulot ovat jotain +5000 € luokkaa. Aika hyvin tuolla rahalla pystyisi toteuttamaan itseään ja hoitamaan parin muksunkin ylöspidon. Tuo 5000 € nyt on vaan tuollaista mutuilua.

Meidän perheeseen kuuluu kaksi työssäkäyvää aikuista ja kolme lasta, kaikki alle 10v. Lasten ja aikuisten harrastukset ns. "vähän rahaa vieviä". Perheen nettotulot on noin 4000 € asuntolainan jälkeen. Eläminen on tolla summalla aikalailla kädestä suuhun, mahdolliset säästöt/bonukset menevät lomamatkoihin ja talon remontointiin. Eli vyötä ei kuitenkaan tarvitse kiristää.


Juu no saahan tuota toki menemään :) Ja kyllä mulla isompi tulotaso tulee olemaan, mutta se on sitten sen ajan juttu. Nyt nautitaan EB-kahveista :D

gämbleri kirjoitti:Kyllä se "kuussa" siinä ihan oikein on... No, ehkä se "silkkaa" on vähän liioittelua, eli toki siinä puhutaan rahoista ennen veroja.


En nyt ihan ymmärrä kuinka teet firmalla 500 000€ liikevaihdolla 600 000€ voittoa? Vai ovatko firma ja "kuvio" erillisiä asioita? Enivei, onneksi olkoon ja hatunnosto, jos olet tuollaisille tienesteille päässyt!
  • 0

Make up your mind and call me then.
Avatar
Kingpin
 
Viestit: 2258
Liittynyt: 10.02.2014 23:11
Reputation: 258

Seuraava

Paluu Yleinen

Paikallaolijat

Rekisteröityneet käyttäjät:
Ei rekisteröityneitä käyttäjiä
Reputation System ©'