Onko USA menossa taantumaan?

Rentoa keskustelua osakesijoittamisen yleisistä asioista

Valvoja: Ram

Onko USA menossa taantumaan?

ViestiKirjoittaja Timba » 20.01.2016 13:07

Aika rajua on pörssilasku, omasta salkusta haihtunut hirvittävä määrä euroja.

Nyt on itsellä tilanne se että jos tässä pidempi laskutrendi on edessä niin on pakko keventää vipua ettei käy huonosti. Jälkiviisas sanosi että olisit myynyt muutama viikko sitten, niin aina.

Mutta siis onko näköpiirissä jotain mikä kääntäisi USA:n taantumaan? Siitähän tässä kuitenkin on kaikki kiinni. Jenkit määrää edelleen tahdin.

Kiinassa on kupla ollut jo pitkään että se ei ihme että siellä on ilmat pihisseet. Mutta ennakoiki pörssilasku Jenkkien taantumaa vai onko tämä vain korjausliike? Valistuneita arvioita olisi kiva kuulla oman päätöksenteon tueksi. Harmittaa kyllä jos myy korjausliikkeeseen, mutta toisaalta jos trendi on tämä niin ei olisi uutta että puolittuu kurssit ja jos kurssit puolittuu niin käy vähän huonosti kun vipua päällä...
  • 0

Timba
 
Viestit: 686
Liittynyt: 11.02.2014 22:17
Paikkakunta: Jyväskylä
Reputation: 19

Re: Onko USA menossa taantumaan?

ViestiKirjoittaja Hugo B. » 20.01.2016 13:30

Vaistoon ja geelimiehiin kannattaa joskus luottaa - kuvassa näyttäis olevan räjähtävää kasvua loppuvuodelle :roll:
Eri asia kannattaako nyt luottaa...

Analysts expect earnings growth to return for $SPX from Q2 2016 through Q4 2016

CY96fy4W8AA0nux.png
CY96fy4W8AA0nux.png (57.1 KiB) Katsottu 28714 kertaa


Source: FactSet
  • 0

Hugo B.
 
Viestit: 109
Liittynyt: 21.02.2014 22:16
Reputation: 4

Re: Onko USA menossa taantumaan?

ViestiKirjoittaja laika » 20.01.2016 14:57

Sori, ei oo tarjolla valistunutta arviota, mutta tämän artikkelin otsikko kuvaa hyvin omiakin tunnelmia eli....
Strategi myöntää: kurssilasku vetää optimistinkin vakavaksi
http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/s ... xY.twitter
  • 0

laika
 
Viestit: 522
Liittynyt: 03.03.2014 19:55
Reputation: 45

Re: Onko USA menossa taantumaan?

ViestiKirjoittaja Tomppeli » 20.01.2016 21:42

Tuntuu pörssit menevän aika paljon öljyn hinnan mukaan.
Nythän tässä tuloskausi alkaa jenkeissä ja jos siellä tulee paljon pettymyksiä niin voi olla et mennään reilusti vielä alaspäin.

Itellä ei ole vipua mutta kanssa tässä miettinyt melkein koko salkun myymistä ja asuntolainan pois maksamista jossain välissä.
Nyt on tullut kyl jo sen verran alaspäin et ei kehtais myydä.
Tosin osinkokeväthän tässä on tulossa jolloin kurssit yleensä nousee ja jos öljyn hintakin lähtisi jossain välissä nousuun...
  • 0

Tomppeli
 
Viestit: 114
Liittynyt: 23.02.2014 14:15
Reputation: 1

Re: Onko USA menossa taantumaan?

ViestiKirjoittaja Timba » 22.01.2016 15:18

Pidän Vesa Engdahlia ihan fiksuna kaverina ylipäätään:

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/engda ... a/hicWX6fx

Eli kyllä tässä melkein pitää suunnitella keventämistä ainakin tuon vivun osalta. Katsoa nyt kuitenkin nämä Q4 luvut ja tehdä sitten päätöksiä kunkin yhtiön kohdalla kun ei tässä nyt mihinkään paniikkiin pidä ruveta.
  • 0

Timba
 
Viestit: 686
Liittynyt: 11.02.2014 22:17
Paikkakunta: Jyväskylä
Reputation: 19

Re: Onko USA menossa taantumaan?

ViestiKirjoittaja laika » 24.01.2016 15:24

Tuomionpäivän profeetoita, että talous romahdus alkaa nyt, on pilvin pimein, joten vastapainoksi tarvitaan toisenlaista näkemystäkin. Pari vuotta nousua vielä...jaksaa, jaksaa.....kyllä se siitä.... ;) . Tämä kävisi hyvin omaan kuvioon ja yritän edelleen pitää optimismiani yllä.

Roger Wessman on optimisti eikä usko kiinan ja osakkeiden rommaukseen
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/roger ... a/97rZvnuf

James A. Kostohryz uskoo jenkkien markkinoiden nousevan uusiin huippuihin vuoden parin sisällä
http://seekingalpha.com/article/3813976 ... r-the-year
(tätä artikkelia oon suomentamassa, mutta se osottautu yllättävän vaikeaksi ja aikaavieväksi operaatioksi...)
  • 0

laika
 
Viestit: 522
Liittynyt: 03.03.2014 19:55
Reputation: 45

Re: Onko USA menossa taantumaan?

ViestiKirjoittaja Dodger » 24.01.2016 18:55

Tätä kysymystä pohtivat nyt varmasti monet. Yksi talouden kunnon mittari on kuinka tavarat yhdysvalloissa liikkuvat ja hieman tutustuttuani Union Pacificin Q4:ään, ainoa valopilkku olivat oikeastaan autot. Muissa segmenteissä nähtiin selvää volyymien laskua hiilen laskiessa jyrkimmin.

Analyytikko kysyi UNP:n toimitusjohtajalta Lance Friziltä onko yhdysvallat menossa taantumaan:

Brandon, this is Lance. The impact on all railroad has been acute as you point out in energy, in commodities affected by the strong dollar like export grains, steel markets, and those are not necessarily indicative of a broader U.S. reality. I will share with you though there is also questions that we have about U.S. consumers. There are indicators that the consumers are healthy like the unemployment rate is at a comfortable 5% level, the consumers are buying automobiles as Eric outlined. But labor participation rate isn’t that great and fourth quarter retail sales for goods was not that great. So I will let Eric give you a little more technicolor.


Eric Butler jatkaa:

Yes I am not sure there is much else I would add to that. I would say the consumer is spending, there is consumer confidence, household income is going up. There appear to be a shift between consuming on products or goods, spending on services. There does appear to be that shift so it does some of the changes is impacting our business and the industrial space.
  • 0

Dodger
 
Viestit: 52
Liittynyt: 20.02.2014 19:26
Reputation: 0

Re: Onko USA menossa taantumaan?

ViestiKirjoittaja laika » 24.01.2016 21:03

http://seekingalpha.com/article/3813976 ... r-the-year

Tässä suomennosta. Lopussa on vielä öljystä, mutta nyt ei jaksa eikä kykene enempää näpytellä. LINKIT mainituista tutkimuksista löytää alkuperäisestä artikkelista (joita tosin en oo itsekään lukenut)

15.1.2016
James A. Kostohryz positioita vuodelle 2016: nousu yllätys vuodelle?

Yhteenveto
- Vastakkaisista väitteistä huolimatta on epätodennäköistä, että Yhdysvaltojen talous kokisi taloudellisen aktiivisuuden supistumisen jota voisi luonnehtia täydeksi lamaksi
- Yhteneväiset ja johtavat Yhdysvaltojen kotimarkkinoiden kysynnän mittarit osoittavat jatkuvaa ja jopa parantuvaa vahvuutta
- Kiinan talouden muutos ylläpitää ja jatkaa netto kasvun ylläpitämistä
- Markkinat itsessään tulevat kokemaan hyvin todennäköisesti laskua. Mutta S&P 500 todennäköisesti palautuu ja nousee uusiin huippuihin vuoden tai kahden sisällä

Osakkeet jatkavat hakatuksi tulemista sijoittajien siirtyessä uuteen vuoteen. Tammikuun 15:sta alkaen Yhdysvaltojen markkinat ovat pudonneet alimmalle tasolleen sitten elokuun 2014. Öljy putosi alle 30$ tynnyriltä, hintaan jota ei olla nähty sitten vuoden 2003. Myös Kiina jatkaa Wall Streetin havainnoijien mielen mustaamista.

Vaikka pessimismiä on runsaasti, eräs Seeking Alphan kirjoittaja näkee valoa tunnelin päässä. James A. Kostohryz on seurannut markkinoita Seeking Alphassa vuodesta 2009. Sijoittajille voi olla tulossa lyhytaikaista tuskaa, mutta vuosi edetessään voi tuoda yllätyksiä. Vastikään hän jakoi ajatuksiaan markkinoiden suunnasta toimittaja Michael Hopkinsin kanssa.

Michael Hopkins: Mikä on ennusteesi Yhdysvaltojen taloudelle 2016? Useat merkittävät äänet väittävät Yhdysvaltojen olevan menossa kohti lamaa ja tämä näkemys näyttää saaneen lisää kannatusta viime viikkoina. Oletko samaa mieltä?

James A. Kostohryz: En. Vaikka uskonkin Yhdysvaltojen taloudelle olevan mahdollista kokea "kasvun pelkoa", jollaista tapahtui 2011. Minusta on hyvin epätodennäköistä, että 2016 Yhdysvaltojen talous kokisi vakavan ja pitkäaikaisen taloudellisen aktiivisuuden supistumisen, jota voisi kuvailla täydeksi lamaksi. Todellakin, verrattuna yleisiin odotuksiin, jotka ovat viime viikkoina huomattavasti madaltuneet, mielestäni Yhdysvaltojen talous vuonna 2016 tulee ennemminkin tuottamaan nousevan yllätyksen kuin joutuu lamaan. Viimeaikaisia madaltuneita odotuksia vasten määrittelisin yllätyksen olevan 2%:n tai suuremman BKT:n kasvun. Tuon esiin järkeilyt suhteelliseen optimismiini huomattavin yksityiskohdin 2016 Talouden Näkymissäni, joka julkaistaan muutaman viikon sisällä, täällä (LINKKI), mutta yksi tärkeimmistä syistä on Yhdysvaltojen kuluttajien parantuva terveys.
Ensinnäkin Yhdysvaltatalaiset kuluttajat keskiverroltaan ovat maksaneet velkojaan niin, että heidän velkansa ja velanhoitokulunsa ovat matalimpia sitten 1980 luvun alun.
Toisekseen, parhaat mittarit Yhdysvaltojen kotimaiselle kysynnälle näyttävät melko hyviltä. Esimerkiksi asunto aloitus (household formation) luvut ovat olleet hyvin vahvat. Tämän lisäksi kokonaistyöllisyys kasvaa vahvasti, työtunnit viikkoa kohti kasvavat, palkat ovat alkaneet vihdoin nousta ja inflaatio on hyvin alhaalla. Kasvavat henkilökohtaiset tulot yhdessä vahvojen asuntojen aloitus lukujen ja patoutuneen kysynnän kanssa ennakoi erittäin hyvää Yhdysvaltojen kotimaan kulutukselle. Älkääkä unohtako, että Yhdysvaltojen talouden ajuri on ensimmäiseksi kotimaan kulutus.

Kriitikot usein sanovat, että jotkut markkina toimenpiteet joita juuri mainitsin ovat "myöhästeleviä" mittareita. Kuitenkin tämän tyylinen kritiikki perustuu hyvin pinnallisiin analyyseihin; nämä mittarit "myöhästelevät" (lagging) liiketoiminta syklin aivan loppupäässä. Mutta nyt tarvitaan kysymys ja se kysymys on: Olemmeko tämän liiketoiminta syklin lopussa? Todellisuudessa nämä tietyt mainitsemani mittarit ovat vielä niiden omien alasyklien alkuvaiheessa. Yhdysvallat ei ole juuri koskaan käynyt lamaan kun nämä tietyt mittarit ovat olleet näin aikaisessa vaiheessa alasykleissään. Itseasiassa nämä mittarit esittävät, että Yhdysvaltojen kokonais liiketoiminta syklillä on vielä vähintään kaksi vuotta kasvua edessään ennen käymistä lamaan ja luultavasti vielä huomattavasti enemmän. On lukemattomia muita syitä miksi on epätodennäköistä, että Yhdysvallat taantuisi lamaan 2016, mutta alleviivaan näitä asioita, koska ne ovat kriittisen tärkeitä ja myös niiden lukemattomien väärinkäsitysten takia joita tyypilisesti toistellaan finanssi- ja talousmedia oppineiden kesken liittyen näihin työmarkkinoiden mittareihin.

MH: Jotkut oppineet ovat äänekkäästi kolkuttaneet laman kelloja teorian perusteella jossa Yhdysvallat käy "teollisuus lamaan" ja sellaiset olosuhteet menneisyydessä ovat toimineet johtavina mittareina taloudelliselle lamalle. Oletko huolissasi tästä?

JAK: Hidastuminen tai supistuminen valmistamisen kasvussa selvästi osoittaa vastatuulta Yhdysvaltain taloudelle; ollaksemme reiluja, se edustaa laman riski tekijää. Kuitenkaan kaikki asiat eivät ole tasavertaisia. Ensiksi ihmisten tulisi ymmärtää, ettei Yhdysvaltojen taloutta ensisijaisesti ohjaa vanhanaikainen valmistus teollisuus, jota mittarit suhteettomasti edustavat ja joista laskusuhdannetta ennustavat oppineet ovat huolissaan. Ensinnäkin Yhdysvaltojen taloutta ei ohjaa ensisijaisesti valmistus, sitäkin vähemmän vanhan mallin valmistus. Koko valmistussektori nykyään edustaa 12% BKT:stä. Joten yksinkertaisena esimerkkinä, jos Yhdysvaltojen valmistus tuotanto putoaisi dramaattiset 8% (epätodennäköisesti), tämä edustaisi siltikin ainoastaan 1% iskua BKT:n kasvuun. Toiseksi, monet mittarit, joita oppineet yleensä katsovat kuten PMI:t (ostopäällikkö indeksit) yliedustavat vanhanaikaista valmistus teollisuutta, joka on progressiivisesti kutistuva prosentti (12%) siitä osuudesta BKT:stä johon juuri viittasin. Kolmanneksi, suoraan liittyen edellisiin kahteen pointtiin, oma yksityiskohtainen tutkimukseni valmistus aktivisuuden mittareista, kuten ISM indexi, osoittaa näiden mittareitden antavan suuren määrän vääriä signaaleja huolimatta pienestä näytteiden määrästä, ja kaikista tärkeiten, ne ovat tulleet kasvavassa määrin epäluotettaviksi ajan saatossa. Lopuksi, oma yksityiskohtainen tutkimukseni asiasta paljastaa näiden mittareiden olleen oikeasti merkityksellisiä menneisyydessä vain siinä määrin, että ne mittasivat Yhdysvaltojen heikkenevää kotimaista kulutusta. Mutta kuten mainitsin aikaisemmin, tämä ei ole nykytilanne. Valmistus mittareiden heikkenemistä ohjaa melkein kokonaan tekijät ulkonaiseen kysyntään liittyen kuten dollarin dramaattinen vahvistuminen (joka on heikentänyt Yhdysvaltojen viennin kilpailukykyä) ja maailmanlaajuisen kasvun hidastuminen. Vastapainoksi, samanaikaiset ja johtavat mittarit Yhdysvaltojen kotimaan kysynnästä kertovat jatkuvasta ja jopa parantuvasta voimasta, kuten viittasin aikaisemmin.

MH: Entä Kiina? Monet ihmiset ovat huolissaan, että Kiinan talouden ongelmilla vosi olla suuria jälkiseurauksia Yhdysvaltojen taloudelle.

JAK: Aion julkaista yksityiskohtaisen raportin muutaman päivän sisällä täällä (LINKKI), joka on täysin vastakkainen konsensuksen kanssa tässä asiassa. Käyn nyt läpi muutamia pääasioita nopeasti. Ensinnäkin Kiinan talouden suora vaikutus Yhdysvaltojen BKT:lle on pieni, jopa täysin merkityksetön. Esimerkiksi dramaattinen 10% lasku Yhdysvaltojen viennissä Kiinaan (joka on epätodennäköistä) vaikuttaisi BKT:hen vähemmän kuin 0,01%. Se ei yksinkertaisesti ole merkityksellinen. Toiseksi, Kiinan talouden hidastuminen vaikuttaa ensisijaisesti Kiinalaiseen kysyntään asioille jota Yhdysvallat ei vie, kuten öljy, kupari ja rautamalmi. Päinvastoin, alueet joilla Kiinan talous kasvaa melko vahvasti ja mihin Kiinalaiset politiikan tekijät haluavat ohjata talouttaan ovat alueita joissa Yhdysvalloilla on suhteellisia etuja --- kotimaisille kuluttajille suunnatulla teollisuudella. Kolmanneksi, Kiinan teollisuus vain hidastuu; ei kutistu kokonaan. Niinpä on hyvin vähän syitä pelätä "romahdusta" Kiinalaisessa kysynnässä. Vielä vähemmän alueilla, jotka ovat merkityksellisiä Yhdysvaltojen taloudelle. Neljänneksi, epäsuorat vaikutukset Kiinan kasvun hidastumisella Yhdysvaltojen talouteen ovat minimaaliset. Kyllä, Kiina on maailman toiseksi suurin talous, mutta sen nettovaikutus globaaliin kysyntään on paljon pienempi kuin sen talouden koko ja erityisesti sen tuonti esitttää, koska valtaosa mitä tuodaan Kiinaan on osa viennin arvoketjua, joka valmistaa tuotteita joita lopulta ei kuluteta Kiinassa. Viidenneksi, Kiinan hidastuva öljyn ja muiden raaka-aineiden kysyntä vaikuttaa näiden hintojen laskuun, mutta tämä tuo netto hyötyä Yhdysvaltojen taloudelle, koska Yhdysvallat on raaka-aineiden netto tuoja. Kuudenneksi, rahoituksen linkit Kiinan ja globaalin rahoitusjärjestelmän kanssa, etenkin Yhdysvaltojen kanssa, ovat häviävän pieniä. Yhdysvaltojen pankkien ja sijoittajien altistuminen Kiinalle on merkityksetön. Summatakseni, vaikka Kiinan vaikutus maailmaan ansaitsee tarkan huomion ja yksityiskohtaisemman analyysin kuin tässä haastattelussa voi antaa, teesini edellämainituista ja muista syistä ovat, että viimeaikaiset talouden ja rahamarkkinoiden kehitys Kiinassa ja niiden vaikutukset Yhdsysvaltain talouden kehitykseen ovat suuresti liioiteltuja. Menen vielä askeleen pidemmälle, sillä uskon Kiinan talouden nykyisen siirtymän tuovan nettona edistystä Yhdysvaltojen taloudelle. Tässä mielessä näkökantani on täydellisen vastakkainen konsensukseen.

MH: Entäpä vahvistuva Yhdysvaltojen dollari? Jatkuuko vahvistuminen? Ja mitä tämä tarkoittaa sijoittajille?

JAK: Seuraajani tietävät, että olen ollut oikeassa dollarin vahvistumisen suhteen useita vuosia. Mielestäni nousemisen riskiä on edelleen vuoden pari, koska kuten mainitsin, mielestäni Yhdysvaltojen talouden elpymisellä on vielä rutkasti tilaa kasvaa ja joitain nousu yllätyksiä voi olla tulossa. Kuitenkin pidemmällä näkymällä Yhdysvaltojen dollari on tullut pahoin yliarvostetuksi muihin maailman suurin valuuttoihin ja joihinkin nousevien talouksien valuuttoihin verrattuna. Lisäksi Yhdysvaltojen BKT:n kasvu suhteessa muun maailman kasvuun tulee todennäköisesti putoamaan hieman. Kaikki tämä tarkoittaa, että tuotto/riski suhteet siirtyvät pois dollarista muihin valuuttoihin. Tiivistetysti, koska strateginen tilanne muuttuu, en ole taktisesti vielä tehnyt päätöstä dollarin suhdeen. Yhdistelmä tapahtumia ja teknistä analyysiä tulee määrittämään taktisen päätökseni.

MH: Mikä on näkemyksesi Yhdysvaltojen osakkeisiin? 2015 olit oikeassa sanoessasi, että useiden fundamentaalisten tekijöiden johdosta korkealla todennäköisyydellä tulee yli 10%:n korjausliike ja ajoitit---artikkeli (LINKKI)---laskun puhkeamisen erinomaisen hyvin teknisen analyysin avulla. Miten luulet osakkeiden tuottavan vuonna 2016?

JAK: Osakkeet ovat hyvin vaikea ennustaa vuonna 2016 - vaikeampaa kuin yleensä ja tulen antamaan tarkkoja yksityiskohtia ajatuksistani osakkemarkkinoista vuodelta 2016, jotka tulen julkaisemaan, täällä (LINKKI), muutaman viikon sisällä. Yleisesti luulen vielä laskun jatkuvan nykytasoiltaan. Kuitenkin uskon S&P 500:n palautuvan ja tekevän uudet huiput vuoden tai kahden sisällä. Juuri nyt työskentelen S&P 500 noin tason 1820 kanssa. Tämän tason odotan luovan vahvaa harkintaa ja kasvavaa kiinnostusta osakkeille. Kuitenkin tämä on vain väliaikainen tavoite sillä niin fundamentaaliset tapahtumat kuin tekniset seikat tulevat olemaan avain asemassa lopullisessa päätöksessäni.

Ajatteluni keskiössä kuinka osakkeet tulevat suoriutumaan seuraavan 12 kuukauden aikana on Yhdysvaltojen epätodennäköisyys kokea lama vuonna 2016 tai 2017. Tämä on tärkeää, koska karhumarkkinat ovat suhteellisen harvoja laman ulkopuolella ja ne harvat joita on ollut, ovat olleet suhteellisen mietoja ja lyhyitä. Tässä suhteessa S&P 500 1820 edustaisi noin 15% korjausliikettä huipustaan - taso, joka edustaa hyvää tuotto/riski tasoa jos ajatellaan markkinoiden hakevan edellisen huippunsa muutaman vuoden sisällä ja myös jos ajatellaan laman olevan epätodennäköinen tämän aikaikkuna sisällä. Tämä sen takia, että historia osoittaa laman ulkopuolella tapahtuvan yli 20% laskun olevan epätodennäköistä ja eikä jokatapauksessakaan olisi kovin pitkä. Tämän mukaan todennäköinen lasku olisi alle 5% seuraavan 12kk:n aikana tavoitetasosta, kun taas potentiaalinen nousu uusiin huippuihin olisi todennäköisesti yli 20% 1-2 vuoden aikana. Näiden strategisten huomioiden lisäksi, 1820 on myös taso, joka on hyvin tuettu teknisessä analyysissä.

Tämän sanottua, 1820 ei kuitenkaan ole "saletti" tuki teknisesti tai fundamenteilla mitattuna. Teknisesti kuvailisin sitä tasoa merkittäväksi, mutten erittäin vahvaksi. Fundamenteilla mitattuna siinä on useita huolia. Ensimmäinen liittyy liiketoiminta sykleihin. Vaikka lamaan 2016 tai 2017 on hyvin vähän riskejä niin kuitenkin on selvä, että Yhdysvallat käyvät nyt liiketoiminta syklin myöhäistä vaihetta. Tämän keskustelun tarkoitusta varten määrittelin liiketoiminta syklin "myöhäisen vaiheen" ajaksi heti täyden työllisyyden jälkeen (tämä saavutettiin marraskuussa 2015 CBO:n menetelmien mukaan.) Historiallisesti tämä ei ole ollut huippu aika sijoittaa osakkeisiin. 12 kk:n tuotto täyden työllisyyden jälkeen on jäänyt alle keskiarvon ja laskut ovat olleet normaalia suurempia. Toiseksi, liittyen ensimmäiseen, liiketoiminnan syklin viimeisessä vaiheessa P/E arvot ovat tyypillisesti pienentyneet huomattavasti. Tämä on linjassa talousteorian kanssa useissa kohdissa ja itseasiassa säännöllisesti havaittu empiirisestikin. Tämä on erityisen huolestuttavaa tällähetkellä, koska P/E luvut ovat huomattavasti korkeammalla syklin saman vaiheen keskiarvoihin verrattuna - tämä tarkoittaa, että on vielä enemmän syitä kuin tavallisesti olla huolissaan P/E arvojen laskusta. Lopuksi S&P 500 indeksi taso 1820 antaisi vain kareasti arvoja, jotka ovat keskellä "normaalia" aluetta yleisimpien arvostus mittarien mukaan. Ongelma on, että arvostustasot eivät yleensä liiku kalliista normaaliin vaan tyypillisesti heilahtelut ovat kalliista halpaan.

Kaikki yllä mainitut riskit huomioiden 1820 ei voida ajatella olevan turvallinen pohja laskulle. Siksi päätös lisätä vai vähentää osakkeita, kun S&P 500 indeksi on 1820 tasolla ei ole automaattinen. Se on "taktinen" päätös jonka markkinoiden tekninen käytös suurilta osin määrittää. Sentimentti mittarit yhdessä tiettyjen tapahtumien kanssa joita tarkkailen.

Näiden tarkkailtavien tapahtumien joukossa on energia osakkeiden mahdollisen kapitulaatio. Minusta on hyvin todennäköistä, että osakemarkkinoiden pohjaa ei saavuteta ennenkuin öljy osakkeet laskevat lisää. Öljy osakkeiden nykyhinnoissa on melko ruusuiset tulevaisuuden kuvat verrattuna mitä futuurien avoin hinta tarjonta antaa olettaa. Tämä ei ole pohjakosketuksen vaihe. Pohjakosketus tapahtuu, kun osakkeiden hinnat ovat järjettömän pessimistisissä skenaariossa. Tämänhetkiset Öljy osakkeiden hinnat heijastelevat suurta itsetyytyväisyyttä ja uskoa merkittävään korjaukseen hinnoissa pitkässä juoksussa. Tämä ei ole pohjakosketuksessa ilmenevää pessimismiä.

MH: Jotkut sanovat osakekkeiden arvostustasojen nousseen kestämättömille tasoille. Oletko samaa mieltä?

JAK: Vastaukseni on, ettei kestävyys ole paras kehikko arvostusten ajatteluun. Kaikki arvostustasot ovat "kestämättömiä" siinä mielessä, etteivät ne koskaan säily kovin pitkään. "Keskiverto" arvostustasot eivät kestä kovin kauaa, korkeat arvostustasot eivät kestä kovin kauaa ja matalat arvostustasot eivät kestä kovin kauaa. Joten kyse ei ole niinkään "kestävyydestä." Aihe täytyy kehystää todennäköisillä pitkänaikavälin tuottojen ehdoilla verrattuna arvostustasoon millätahansa hetkellä. Jos ostat osakkeen halvalla, pitkäaikainen tuottosi on todennäköisesti parempi kuin keskiarvo. Jos ostat osakkeita niiden ollessa kallita, pitkäaikainen tuottosi ovat todennäköisesti matalammat keskiarvoltaan. Kuitenkin alle viiden vuoden jaksoihin arvostustasot antavat hyvin vähän ennustus tarkkuutta. Yli kymmenen vuoden jaksot ovat antaneet kohtuu hyvät tulokset arvostustasoista ennustettaessa. Halutessasi tehdä tällaisen tulevan tuoton analyysin kunnolla tarvitaan hyviä työkaluja. Shillerin PE10 ja samankaltaiset työkalut joita Grantham, Hussman ja muut toitottavat ovat hyvin puutteellisia teknologioita. Tässä suhteessa yleisö on väärin koulutettua. Käyttökelpoisemmat työkalut, joita käytän, kertovat etteivät arvostustasot ole niin korkealla kuin yleisesti uskotaan. Kuitenkin omat yksityiskohtaiset analyysini kertovat, että tuotot tulevat silti olemaan alle historiallisen keskiarvon. Jos pidät osakkeita kokoajan, indeksoijana tai osakevalitsijana, et luultavasti saa parempaa kuin 2-4% tuottoa pidemmällä aikavälillä ottaen huomioon nykyiset arvostustasot. Tapa tuottojen parantamiseksi useille sijoittajille on kurinalainen strateginen omaisuuslajien allokaatio. Arvostustasot ovat hyvin tärkeä osa tuota prosessia. Mutta jälleen, tehdäkseen tämän kunnolla tarvitaan hyviä työkaluja.

MH: Fed nosti ohjauskorkoa 0,25%:iin loppuvuodesta 2015. Voisiko uudet korkojen nostot vaikuttaa markkinoihin? Onko korkojen nosto niin iso asia?

JAK: Aloitan vastaamalla kysymykseesi ehdottamalla, että on kannattavampaa ajatella korkojen nostoa oireena ennemmin kuin syynä taloudelliseen ja rahoitukselliseen ilmiöön. Fed:in koron nostot ovat reaktiota siihen mitä taloudessa on tapahtumassa ( tai mitä Fed:in Open Committee:n jäsenet ajattelevat, että taloudessa tapahtuu). Joten ihmisten on keskityttävä ymmärtämään liiketoiminta syklin dynaamisia syitä ennemmin kuin Fed:in korkojen noston vaikutukseen sinänsä. Jos ymmärrät tämän - edes suunnilleen - niin silloin Fed:in tekemiset tai tekemättäjättämiset näyttätyvät epäolennaisina. Toki on monimutkaisia silmukoita odotusten, Fed:in toiminnan ja reaalli talouden välillä. Mutta lopulta, Fed on vain häntä jota suuri koira eli makrotalous heiluttaa. Tässä tapauksessa olennainen asia on pystyykö talous kasvamaan tervettä tahtia. Jos pystyy niin Fed todennäköisesti nostaa korkoja. Tällöin ei ole mitään huolta! Jos taas talous ei kasva tervettä vauhtia niin Fed ei hyvin todennäköisesti jatka koron nostojaan. Joten vielä kerran, Fed on melkein vain jälkiseuraus! Kun alat ajatella Fed:in politiikkaa enemmän oireena kuin syynä niin näkökulmasi vaihtuvat huomattavasti. Joten vastatakseni suoraan kysymykseesi: Ei, koron nostot eivät tule olemaan suuri asia jos Yhdysvaltojen talous kasvaa terveesti, noin yli 2% vuosi vauhtia. Jos talous kasvu ei ole tervettä, Fed ei nosta korkoja joten tämä riski menettää merkityksensä. Merkityksellisempi riski on, että Fed voisi mahdollisesti "jäädä pimentoon" jossain vaiheessa, niinkuin on tapahtunut kahden edellisen talousjakson aikana. Tämä kuitenkaan ei ole lähiajan riski markkinoille vaan se on mahdollinen nousun lähde.
  • 1

laika
 
Viestit: 522
Liittynyt: 03.03.2014 19:55
Reputation: 45

Re: Onko USA menossa taantumaan?

ViestiKirjoittaja laika » 25.01.2016 12:07

...vielä se öljy osuus...

MH: Öljyn hinta kiinnostaa nyt sijoittajia. Mikä on näkemyksesi öljyn ja osakkeiden hinnoista öljysektorilla?

JAK: Jos voisin jättää lukijoille vain yhden ajatuksen koskien öljyä olisi se, että raakaöljy markkina ja koko öljyala ovat pitkäaikaisen kokonaisvaltaisen suunnan muutoksen (paradigman)kärjessä. Liikumme maailmasta joka aivan viimeaikoina saavutti öljyn käytön huipun kohden maailmaa, joka on löytämässä uusia realiteetteja: Suurin osa maailman öljyvarannoista tulee menettämään arvoaan seuraavan 30 - 50 vuoden aikana. Kaikki mitä öljymarkkinoilla tapahtuu tällähetkellä - ylituotannosta jonka Yhdysvaltojen liuskeöljy on saanut aikaan - Saudien uuteen politiikkaan suhteessa OPEC:iin ja jopa osittaiseen mahdolliseen Saudi ARAMCO:n yksityistämiseen - on lopulta tämän uuden suunnan aiheuttamaa, jota maailma on vasta alkamassa ymmärtää. Fakta on, että uusien teknologioiden, jotka ovat suuresti lisänneet öljyn ja kaasun uusiokäyttöä plus vaihtoehtoisten energialähteiden kehitys, joka tulee väistämättä korvaamaan raakaöljyn ja maakaasun roolin, maailmassa on paljon enemmän raakaöljyä ja maakaasua kuin ihmiskunta tulee ikinä tarvitsemaan. Tämä on luomassa vääjäämättömästi kilpajuoksua kohti pohjaa öljynhinnan pitkäaikaisessa kehityksessä, kun suurten reservien omistajilla on painostava taloudellinen syy kaupallistaa reservit ennenkuin niiden arvo laskee lopullisesti. Nyt, jopa tässä kontekstissa, öljy tulee säilymään vaihtelevana syklisenä raaka-aineena ja sillä tulee olemaan vielä monia syklisiä nousukausia tulevaisuudessa. Mutta pitkänaikavälin kehityskaari öljyn ostovoimalle, tuottavuudelle ja öljyteollisuuden taloudelliselle arvolle yleisesti on pysyvästi laskeva.

Lyhyellä aikavälillä uskoisin öljyn tippuvan alle 30$ hetkeksi ennen vuoden 2016 loppua. Lämmin sää, haalea kysynnän kasvu, itsepäinen ylituotanto ja rajoitetut varastot kertovat, että nousurallit tulevat olemaan lyhyitä kun taas riskit dramaattisille laskupiikeille öljyn hinnassa ovat hyvin todellisia. Kuitenkin seuraavan vuosikymmenen kuluessa uskoisin öljyn hinnan heilahtelevan laajasti yleisen kehityssuunnnan ympärillä ja vakiinnuttavan itsensä karkeasti 55$. Miksi? Hintakuplan puhkeaminen öljyteollisuudessa (seurauksena öljyn käytön huippu ajan optimismista) ja siitä seuraavan öljyalan kustannus deflaatio, joka on juuri ja juuri alkuvaiheessaan, tulee laskemaan globaalit kustannus marginaalit öljyn tuotannossa nykypäivän 70:stä noin 55$:iin.

Maailmassa jossa raakaöljy reservit joudutaan alaskirjaamaan ellei niitä kaupallisteta nopeasti, hinnat eivät tapaa ylittää marginaalikuluja kauaa. Päinvastoin hinnat tulevat pyörimään marginaalikulujen alapuolella kun reservien omistajat kilpailevat hyötyäkseen mistä tahansa marginaalit ylittävästä hinnasta kaupallistaakseen omaisuutensa, joka muuten jouduttaisiin alaskirjaamaan.

Huomioikaa, että raakaöljyn hinta voi tehdä nopean nousun millon hyvänsä. Tämä johtuu yksinkertaisesti markkinoiden luonteesta juuri tämän tietyn raaka-aineen kanssa: lyhyellä aikavälillä niin tuotanto kuin kysyntä ovat joustamattomia ja joutilasta varastotilaa on suhteellisen vähän. Tuotanto on myös ajoittaisten keskeytysten alainen johtuen Keski-Idän epävakaudesta. Joten totuus on, että tulevaisuudessa nousut ovat väistämättömiä - niinkuin ne ovat aina olleet. Ja nykyisten teknisten ehtojen alaisena nousut voivat olla väkivältaisia. Lyhyenkaupan pelaajat voivat käyttää tilanteita hyväkseen. Kysymys on mitä pitkäaikaisten sijoittajien tulisi tehdä. Näkemykseni mukaan seuraavan öljyn hinnan nousun aikana pitkäaikassijoittajien pitäisi vakavasti harkita käytännössä kaikkien öljy ja kaasu sijoitusten hylkäämistä. Tämä pitää sisällää integroidut öljy-yhtiöt, tuottajat, jalostajat, öljyputkilinjojen rakentajat jne. Totuus on, että öljy ja kaasu ovat pysyvän laskun teollisuuttta, juuri samanlain kuin hiili, joka on kuolemassa tuskallisella tavalla silmiemme edessä. Nykyisten realiteettien edessä öljy ja kaasu osakkeet sopivat vain spekulanteille lyhyenkaupan pelaajille.
  • 0

laika
 
Viestit: 522
Liittynyt: 03.03.2014 19:55
Reputation: 45

Re: Onko USA menossa taantumaan?

ViestiKirjoittaja Timba » 28.01.2016 16:51

  • 0

Timba
 
Viestit: 686
Liittynyt: 11.02.2014 22:17
Paikkakunta: Jyväskylä
Reputation: 19

Seuraava

Paluu Yleinen

Paikallaolijat

Rekisteröityneet käyttäjät:
Ei rekisteröityneitä käyttäjiä
Reputation System ©'