Hitit ja hutit

Rentoa keskustelua osakesijoittamisen yleisistä asioista

Valvoja: Ram

Hitit ja hutit

ViestiKirjoittaja idp » 18.02.2016 11:10

Ei kai virheistä kunnolla opi kuin itse tekemällä, mutta tämmöinen ketjuhan voisi olla ihan mukava.

Hittini.
Kone, tammikuussa 2009. Silloin en vielä analysoinut lukuja sen kummemmin/laskenut omia tavoitehintoja. Oston perusteena oli maalaisjärkeen käypä kasvutarina, mielenkiinto yhtiön seuraamista kohtaan ja "halpa hinta". Vaikka nykyisin laskukone kovemmassa käytössä niin kaksi ensin mainittua kriteeriä pitää nykyäänkin täyttyä. Tänä keväänä osinkoprosentti tuolle ensimmäiselle ostoerälle 19,5%, arvonnousuakin mukavasti.

Toinen hittini olisi yhtä hyvin voinut olla huti. Coffee Holding Company (JVA). 2011 alussa olin luopunut kultaan sijoittamisesta, ei siitä sen enempää :roll: , tilalle kaipasin jotain raaka-aine/tmsjuttua kuitenkin. Löysin tällaisen helmen käyttämällä Reutersin screeneria. Kasvua näytti olevan kohtuullisesti, GMCR oli noussut raketin lailla ja kahvissa näytti olevan jonkinlaista hypeä. Ostin toukokuun lopulla noin 7$ hintaan. Sitten tuli osari jossa oli kahvin futuurikaupat osunut firmalla kohdalleen. Tulos pompsahti, kurssi lähti nousuun. Se nousi jopa riittävästi että markkina-arvon kasvun takia firma lisättiin johonkin indeksiin. Sen seurauksena jotkut rahastot joutuivat tietty ostokannalle. Kurssi kävi reilu kuukausi ostoni jälkeen yli 30$. Olin myynyt osan jo matkalla sinne kun tuntui ettei nousu ole kestävää sorttia, osan myin myös siellä vähän yli 30$. Loput myin kun pääomistaja myi rahastolle omistustaan hintaan 22$. Sijoitukseni vähän yli kolminkertaistui reilussa kuukaudessa. Silkkaa tuuria. Kurssi nykyään noin 3$, EPS -0,23$.

Hutini.
Talvivaara. Analysoin yhtiön olevan mahdollinen menestystarina. Siihen se sitten jäikin, mahdollinen... Siitä nyt tuli oppia sen verran etten enää sijoita yhtiöön jonka toiminta on alkuvaiheessa ja tulosta pitäisi tulla sitten joskus. Onnekseni älysin myydä heti 2012 vuodon jälkeisenä maanantaina, kun kurssi ei vielä kyykännyt. Keskimääräinen myyntihintani oli noin 1,70€, tappiota tuli noin 40%.
Euromääräisesti saman verran taitaa jo olla tappiolla nykyinen Cummins omistus, mutta se ei tunnu missään. Cummins ei ole menossa nurin, luotan siihen edelleen ja lisäilen pikkuhiljaa. En siis pidä sitä hutina, mutta antaa perspektiiviä Talvivaara keissiin, ei sekään enää tunnu niin pahalta :shock:
  • 0

idp
 
Viestit: 26
Liittynyt: 14.08.2015 22:56
Reputation: 0

Re: Hitit ja hutit

ViestiKirjoittaja laika » 18.02.2016 14:23

Kovia Hittejä!

Omat hitit on Bittium jota aloin osteleen reilun euron hinnoista ja Nokia jolla ratsastin pariinkin otteeseen. Eka parin euron ympäriltä mikrosoft kauppaan ja sit vähän myöhemmin jostain 5,5 -6€ kieppeiltä here ja alcatec lucent kauppaann about 7,4€:oon.
Katastrofaalisia huteja ei oo vielä tullut (kop kop***) mutta pahin on ehkä Tecnotree josta tosin pääsin eroon aika vikkelään kun aloin epäillä käänteen onnistumista. Pataan tuli ehkä jotain 10 - 20% en muista tarkkaan. Itse pidän tätä edelleen onnistuneena pelastumisena :D

ps. ehkä pitää vielä mainita Harman jossa olen kyllä vahvasti mukana, mutta aloin seurata ja ostin pienen erän 103$. Pahimmillaan se kävi 66$ eli laskua 36%. Tällähetkellä kurssi 76$. Nyt tosin kaikkien venkslailujen ja lisäostojen jälkeen keskihinta n.80€ ja kovasti uskon firmaan, eli siksi en laske tätä vielä hudiksi.
  • 0

Viimeksi muokannut laika päivämäärä 18.02.2016 14:47, muokattu yhteensä 1 kerran
laika
 
Viestit: 522
Liittynyt: 03.03.2014 19:55
Reputation: 45

Re: Hitit ja hutit

ViestiKirjoittaja gämbleri » 18.02.2016 14:41

NetEnt on ollut isoin hitti minulle, ostin sitä alle 80 kruunun kappalehintaan ja nythän kurssi koputtelee joitakin vuosia myöhemmin jo 500 kruunua. Harmittaa vain, miten vähän tuota aikoinaan ostin.

Hutiosastolta Chanticleer Holdings, joka olisi pitänyt älytä myydä kaikki pois silloin kun kurssi käväisi neljässä taalassa; olisi voinut sitten ostella laput takaisin 60 sentillä, jos olisi halunnut olla mukana. Onneksi sentään älysin myydä osan.
  • 0

gämbleri
 
Viestit: 164
Liittynyt: 23.03.2015 16:03
Reputation: 6

Re: Hitit ja hutit

ViestiKirjoittaja jokeri » 18.02.2016 18:20

Isoin hitti selkeästi oli Elektrobitin osto kurssilla 1,62€. Kauppa oli samalla huti, sillä kyseessä oli toinen suora osakesijoitukseni ja laitoin opiskelijana vain tonnin rahaa kiinni. Tankkauksia en ole tehnyt, mutta lappua holdataan pitkään. Revenio Groupia ostin myös ensimmäisen erän reilulla 16€ kurssilla ja kyseessä oli kolmas suora osakesijoitukseni.
Pahin huti olikin yllättäen ensimmäinen osakesijoitukseni kun ostin todella pienen siivun Saga Fursia jolloin kurssi oli 48€ tietämillä :D myynti tapahtui jossain reilussa 30€:ssa. Markkinatilanne & ajoitus menivät todella pahasti pieleen tässä keississä.


Yksi mainittava päätös tapahtui kun olimme pankissa vanhempien kanssa keskustelemassa rahastoista, itse alaikäisenä. Päätin vaihtaa dansken eurooppa rahaston pois ja intuitiolla otin sijoitusneuvojan suosituksesta Itä-Euroopan osakerahastoa USA rahaston sijasta. Perusteluina oli että Usa on jo toipunut finanssikriisistä, itä-eurooppa ei -.- vuosi taisi olla 2010
  • 0

jokeri
 
Viestit: 58
Liittynyt: 24.02.2014 22:40
Reputation: 3

Re: Hitit ja hutit

ViestiKirjoittaja Kingpin » 18.02.2016 20:46

Hittejä:
Bittium (entinen Elektrobit): ostot alle 1€ ja siitä ylöspäin. Myyntejäkin on ollut matkassa...
Biohit: Ostoja jossain 3€ korvilla, osinkoakin tullut.
Revenio Group: Ekat ostot jossain 6-8€ pinnassa. Onnistunut isohko veivi 27-34.
SSH: Ostoja 2€ korvilla ja siitä ylöspäin.
Saga Furs: Pikaveivit oliko vuonna 2013; kesäkuussa sisään jossakin 25-27€ ja marraskuussa ulos 45-48€.
Stonesoft: Ostot 1.3-2.3. Firma myytiin 4.5€/osake.

Toki näissäkin on tehty huonoja liikkeitä välillä, mutta enemmän kuitenkin hyviä =)

Huteja:
Biotie: Tuli ostettua ja tajusin myöhemmin vetäytyä pienin tappioin.
Bittium: Silppusin 2/3 osakkeistani omien ostotarjouksessa...
Tecnotree: Tuosta tuli ehkä joku 10% tappio, ei tullut käännettä...
Vuzix: Osake oli ylipainossa, enkä tajunnut myydä, kun kurssi nousi ilman uutisia muutamissa viikoissa kymmeniä prosentteja ja lopulta myin tuoreimmat erät rumalla turskalla.
  • 0

Make up your mind and call me then.
Avatar
Kingpin
 
Viestit: 2258
Liittynyt: 10.02.2014 23:11
Reputation: 258

Re: Hitit ja hutit

ViestiKirjoittaja Guitar83 » 15.04.2016 17:56

Hittejä:

-Aspocomp oli yksi ensimmäisiä sijoituksiani. Sitä ostin huikealla 0,06€ kappalehinnalla. Myyntihinta oli kolme kertaa enemmän. Splittikorjattu hintahan siis on jotain reilut 0,50€, joten mitään rakettimaisia nousujahan tuo ei oikeasti ole tehnyt.
-Grieg Seafoodia ostin 4 NOKin pinnasta joulukuussa 2011. Tuli hyvät palautukset, joista puolet meni tähän. Osto oli mitä erinomaisin ajoitukseltaan mutta... Myin reilulla 10 NOKilla. Äskettäin hinta piikkasi 45 NOK.. :x
-Outokumpu ja osakeanti 2014. Tähän menin mukaan isolla kädellä. Ostin 8 sentin osakkeita (splittikorjattuna 2 euron) täysimääräisesti ja aloin keventelemään 7,11€ kohdalla. Loputkin lähti 5-7 euron välimaastossa vuoden 2014 loppukesästä.

Nyt myös näyttäisi, että vahva panostus terässektoriin viimeisen puolen vuoden aikajänteellä osoittautuu hitiksi, mutta senhän aika näyttää myöhemmin. Outokumpua taas salkussa KH 2,12€, SSAB 1,86€ ja Outotec 3,15€. Toistaiseksi näyttää hyvältä kun salkku noussut puolen vuoden aikana 50%, kun indeksi taas on samalla jänteellä polkenut lähes paikoillaan. Salkussa lisäksi SRV:n 2,11€ ostettuja antiosakkeita, Thin Film Electronicsiä, Tulikiveä, Norvestiaa ja pikkuisen China XD Plasticsia ja yllättäen kaikki toistaiseksi vihertää.


Huteja:

-Nokia. Tästä meinasi tulla vedenjakaja koko sijoitusuralleni. Tiedostettu, mutta älytön riski 8,6€ tuntumassa vuonna 2010 ja laput pysyi salkussa koko kännyköiden vääjäämättömän luisun ajan. Microsoft pelasti salkun ja laput nakkasin mäkeen 6€ nurkilla. Takkiin tuli, mutta tuli pari hyvää opetusta riskien hallinnasta ja kärsivällisyydestä.
-Talvivaara. Se toinen palautusten puolikas vuonna 2011 meni Talvivaaraan. Se kävi jo aika mukavassa nousussakin, kun reilun 4 euron hinnalla ostetut laput kävi muistaakseni yli 7 eurossa. Minäkin myin lopulta 2 euron pinnasta sinä päivänä kun kipsisakka-allas alkoi ensimmäisen kerran vuotamaan. En tiedä miten osaketta on splittailtu sen jälkeen, mutta reilut 50% tuli silloin tukkaan.
-Se moottoripyörä jonka takia myin Grieg Seafoodit, kun se nyt oli vaan saatava.

Ja paljon muuta. Olen onnistunut jokusen kerran ajoittamaan ostot aika lailla pohjan tuntumaan, mutta on sitä myös onnistunut myymään pohjille. :lol: Takomat lähti salkusta 0,09€ (taisin itseasiassa tehdä ne pohjat), PGF:t 0,71$ (pohjat 0,66$), Wellgreen Platinum 0,18$ (pohjat 0,16$). Onneksi nämä kaikki ovat kuitenkin olleet tappioina aika mitättömiä.
  • 0

Avatar
Guitar83
 
Viestit: 109
Liittynyt: 07.11.2015 23:15
Reputation: 6

Re: Hitit ja hutit

ViestiKirjoittaja Timba » 17.05.2016 09:19

Hittejä on tähän asti ollut aikanaan Nokian Renkaat josta jo irtaannuttu, siitä tuli 300% tuotto, tosin kyllä pienellä alkupositiolla.

Sitten kovia nousuja ostohintaan tehnyt eQ ja Bittium eikä UPM sekään ole huono ollut. Näistä en vielä käytä mitään hitti tai huti terkmiä kun hommat on kesken...

Suurimmat hudit on olleen Bittium position kevennys kun oli se silppurivaihe. Siitä jäi maksettavaksi vaan verot kun olen sitten myöhemmin sitä kalliimmalla lisännyt.

Vuzix oli kanssa moka. Lähdin ns merta edemmäs kalaan. Kun ei ymmärrä edes koko Jenkkimarkkinaa niin parempi pysyä poissa.

Onhan näitä mokia tässä matkan varrella ollut paljonkin. Joskus 10 vuotta sitten tuli Uponoria ostettua lähes 30 euron hintaan ja sitten myytyä "vähän" halvemmalla. Noissa onneksi pienet summat että ne oli niitä kuuluisia oppirahoja.

Panostaja on olluut pidossa pitkään ja aika näyttää onko se hitti vai huti. Tähän asti ei ole päässyt tuotoilla kehumaan, mutta nykyään se taas sentään maksaa ihan kelpo osinkoa.
  • 0

Timba
 
Viestit: 683
Liittynyt: 11.02.2014 22:17
Paikkakunta: Jyväskylä
Reputation: 19

Re: Hitit ja hutit

ViestiKirjoittaja jaska » 27.01.2017 00:27

Kommentoidaanpas tännekkin!

Huteja:

Talvivaara, ensimmäimen ja samalla se pahin hutini. Kovat tappiot euromääräisesti aloittelevalle sijoittajalle. Meinasi jäädä leikki lyhyeen kun ensimmäiset säästöt paloivat.

Nordic Mining: -30% kärsivällisyys loppui ja laput laitaan

Muuten pahemmat hudit vältetty. Toisaalta sijoittaminen alkoi 09-> joten eipä tässä hirveää historiaa ole takana.

Hitit: Nokian Renkaat,Kone,Nordea sekä Elektrobit/Bittium. Renkaista luopuminen ei ole jäänyt vaivaamaan, mutta Kone ja Nordea on jäänyt vaivaamaan. Toisaalta Bitistä tullut reipas tuotto. Ostot 1,3 eteenpäin ja salkussa 99,8%Bittiä ka 3.46€. Oli myös fiksu päätös olla laittamatta osakkeen osaketta silppuriin, vaikka asiaa pitkään harkitsin
  • 0

jaska
 
Viestit: 215
Liittynyt: 04.04.2016 16:22
Reputation: 52


Paluu Yleinen

Paikallaolijat

Rekisteröityneet käyttäjät:
Ei rekisteröityneitä käyttäjiä
Reputation System ©'