Kirjasuosituksia ja -arvosteluja

Vapaamuotoista keskustelua muusta kuin sijoittamisesta.

Valvoja: Ram

Kirjasuosituksia ja -arvosteluja

ViestiKirjoittaja laika » 02.11.2015 01:06

Eli kirjasuosituksia niin sijoittamiseen liittyvistä kuin ei sijoittamiseen liittyvistä kirjoista. Voi olla tietokirjoja tai kaunokirjallisuutta tai mitä tahansa. Itellä tulee luettua säännöllisesti kaikennäköistä ja olen kiinnostunut uusista suosituksista. Toivon mukaan saadaan keskustelujakin joistan kirjoista. Joten pidemmittä puheitta...


...Eka kirja on:
Suomen Pahimmat bisnesmokat - Markku Kuisma, Pekka Seppänen

Tää oli mielenkiintoinen kirja. Viihdyttävä, mutta samalla surullinen. Tuon luokan epäonnistumiset ei oo mitenkään hauskoja varsinkin kun joukossa on mokia jotka elävät vieläkin kuten Talvivaara ja Olkiluoto 3.
Monet asiat oli tuttuja, mutta useisiin löyty lisää tietoa ja selvitti asiaa vähän tarkemmin. Itselle mielenkiintoisimmat jutut oli Outokummusta ja pankkikriisistä, koska niihin ei oo oma huomio vielä ajautunut aikaisemmin. Sen verran mielenkiintoiset kuviot pankkien kesken, että joutuu lukemaan niistä vielä uudelleen.

Kirjassa käsiteltiin Soneran, Stora Enson, Nokian, Pankkien, Fortumin, Talvivaaran ja Olkiluodon virheeksi osoittautuneita ratkaisuja. Myös muutama epäonnekas onnistuminen oli päässyt kirjaan mukaan.

Tää oli hyvää ilta ja päivä lukemista. Viihdyttävää ja aika kevyesti kirjoitettu. Voin suositella yleissivistäväksi kirjaksi vaikkei taloudesta itsessään olisikaan kiinnostunut. Siinä puhutaan kuitenkin yhteiskunnan kannalta merkittävistä asioista ja nämä epäonnistumiset on vaikuttaneet epäsuorasti varmasti kaikkien meidän elämään.
  • 0

laika
 
Viestit: 522
Liittynyt: 03.03.2014 19:55
Reputation: 45

Re: Kirjasuosituksia ja -arvosteluja

ViestiKirjoittaja Loftis » 02.11.2015 09:11

Sand Hill Road - Timo Ahopelto.

Kirjan nettisivuilta näkee lyhyen kuvauksen:
http://www.sandhillroad.fi/

Sand Hill Road on kansainvälisen riskisijoittamisen kotikatu Kalifornian Piilaaksossa. Suomalaisen kasvuyrittäjän Matti Kontion on päästävä sinne.

Yhdessä teekkarikavereiden Tähden ja Katajan kanssa perustetun yrityksen tavoite on selkeä: tulla alansa ykköseksi maailmassa. Muu ei kelpaa. Ennakkoluulottomuudella ja sitkeydellä siunatun porukan innostus tarttuu ympärillä oleviin mutta vielä tarvitaan maailmanvalloituksen polttoainetta, rahaa. Synkässä taloustilanteessa laskuaan jatkava teknologiapörssi Nasdaq asettaa kaverukset ahtaalle. Myrskyssä seilaavan kasvuyrityksen tuotekehitysjohtajat palavat loppuun yksi toisensa jälkeen, ja Kontio tasapainoilee yrityksen ja henkisen konkurssin välimaastossa. Panoksena on firman lisäksi suhde Miaan. Samalla käskyjä jakelee hallituksen uusi puheenjohtaja ja yrityksen alkuvaiheen rahoittaja, häikäilemättömyydestä ja viiltävästä älystä tunnettu Heikki Listaaja.


Jos on kiinnostunut kasvuyrittämisestä, niin suosittelen. Lennokasta kerrontaa, rajuja tarinoita ja viihdyttävää lukemista.
  • 0

Avatar
Loftis
 
Viestit: 587
Liittynyt: 10.02.2014 10:05
Reputation: 13

Re: Kirjasuosituksia ja -arvosteluja

ViestiKirjoittaja Yariko » 02.11.2015 22:20

Jack D. Schwagerin: Stock Market Wizards ja Hedge Fund Market Wizards kyllä omia ehdottomia ykkösiä kirjojen suhteen. Voin suositella todella lämpimästi mikäli kiinnostaa lukea useiden eri menestyneiden alan ammattilaisten haastatteluja, ihan rattosaa vauhtia tuli itse luettua nuo aikoinaan ja vielä tulee välillä lueskeltua uusiksikin. Kieli on Lontoo, epäilen että ei löydy käännettyjä versioita.

Uusimpana kirjana on hyllyssä odottamassa Trading in the Zone (Mark Douglas), jonka ainakin pitäisi keskittyä hieman alalla toimivien ajatusmaailmaan ja psykologisempaan puoleen enemmän. Lukeminen tosin jää varmaan tuonne vuoden viimeiselle kuulle koulukiireiden takia. Laitellaan sitten lisää tarinaa kirjasta ;)
  • 0

"Where you want to be is always in control, never wishing, always trading, and always, first and foremost protecting your ass" -Paul Tudor Jones
Avatar
Yariko
 
Viestit: 164
Liittynyt: 24.02.2014 20:55
Reputation: 6

Re: Kirjasuosituksia ja -arvosteluja

ViestiKirjoittaja laika » 03.11.2015 00:17

KOLMIKULMA - Karo Hämäläinen

Finanssitalon firmanmies Ilari Rautavaara, agentti toimiston pomo Irene Adler ja kuvitteellisen maan Hellenian poliitikko Conrado Iliades kertovat tarinaa, joka etenee erilaisten seikkailujen ja tapahtumien kautta kohti yhteistä loppuaan.

Viinaa, valtaa, rahaa ja kriminaaleja, politiikkaa, petoksia, haaveita ja huumoria. Siinä koktail josta tämä seikkailu koostuu.

Pidin kirjaa yöpöydällä ja luin aina ennen nukkumaan menoa. Hyvää kevyttä ajanvietettä. Tarina jaksoi kiinnostaa ja henkilöhahmoista varsinkin Ilari Rautavaaralle sai hörähdellä ääneen.

Sopivan menevä, ei liian vaikea, välillä överi eli just hyvä. Voin suositella.
  • 0

laika
 
Viestit: 522
Liittynyt: 03.03.2014 19:55
Reputation: 45

Re: Kirjasuosituksia ja -arvosteluja

ViestiKirjoittaja laika » 11.11.2015 11:21

Sand Hill Road - Timo Ahopelto

Eilen aloin lukeen tätä on kyllä mukaansa tempaava. Tulee sellanen dynaaminen, seikkailullinen ja nuorekas olo itsellekin. Pitäs vissiin pistää joku projekti pystyyn 8-)
  • 0

laika
 
Viestit: 522
Liittynyt: 03.03.2014 19:55
Reputation: 45

Re: Kirjasuosituksia ja -arvosteluja

ViestiKirjoittaja laika » 21.11.2015 19:34

en ollut varma kannattaako alottaa uutta aihetta, joten laitoin tänne...

Tää oli aika mielenkiintonen leffa 2008 finanssi kriisistä. Suhtautuminen on kriittinen korkeassa positiossa oleviin johtajiin ja mielipidettä perustellaan huolellisesti.
Tein referaatin, mutta se veny aika pitkäksi...

https://vimeo.com/39018226

INSIDE JOB,
elokuva vuoden 2008 globaalista finanssikriisistä. Siitä miten se sai alkunsa ja mitä siitä seurasi

Elokuva alkaa kuvauksella Islannista, jossa pankkitoiminnan säätelyä vapautettiin vuonna 2000, jonka seurauksena se ajautui konkurssin partaalle. Islannin BKT oli 19 MRD ja pankkien keinottelulla aiheuttamat tappiot 100MRD. Näin USA:sta alkanut finanssikriisi oli tavoittanut Islanninkin tuhoisin seurauksin.

Suuren laman jälkeen USA:n talous sai kasvaa rauhassa 40 vuotta ennen 70-luvun öljykriisiä. Pankkitoiminta oli suuren laman jälkeen säädeltyä, mikä esti nykyisen kaltaisen spekuloinnin. 1980-luvulla Ronald Reaganin presidentti kaudella säätelyä alettiin purkamaan, mikä johti finanssisektorin paisumiseen. Johdannaisia synnytettiin ja säästöpankit saivat luvan spekuloida tallettajien rahoilla. Vuosikymmenen lopulla markkinat romahtivat, pankit hävisivät sijoituksensa ja finanssikriisi maksoi USA:n kansalaisille 124 MRD dollaria.

1990-luvulla kehiteltiin lisää johdannaisia kuten CDO:t ja CDS:t. Pankkiirit ja ekonomistit uskoivat niiden lisäävän markkinoiden vakautta ja turvallisuutta. Lainojen paketointi ja arvopaperistaminen (CDO) ja luottoriskinvaihtosopimus (CDS) ja niiden luova yhdistely johtivat kuitenkin finanssisektorin riskien kasvamiseen. 1990-luvun loppuun mennessä johdannaisista oli kehittynyt vedonlyönnin välineitä ja niistä oli luotu 50 biljoonan dollarin säätelemätön markkina.

Vuonna 1998 CFTC:n (commodity futures trading commission) Brooksly Born varoitti Clintonin hallintoa säätelemättömän johdannaismarkkinan epävakaudesta, mutta keskuspankin Alan Greenspan tyrmäsi esityksen. Vuonna 2000 kongressi kielsi säätelyn kokonaan. Tämä johti johdannaismarkkinan räjähdysmäiseen kasvuun.

Vuoteen 1999 Glass-Steagall asetus oli estänyt säästö- ja investointipankkien yhdistymisen. Asetuksen kumoamisen jälkeen pankit alkoivat yhdistyä ja syntyi muutamia jättiläismäisiä finanssitaloja kuten Citygroup, jotka kaatuessaan uhkaisivat koko finanssijärjestelmää.
Suursijoittaja George Soros kuvaa Glass-Steagal asetuksen kumoamista öljytankkerin osastojen poistamiseen, mikä lisää riskiä tankkerin uppoamiselle.

Finanssitalojen häikeäilemättömyydestä ja lakien halveksunnasta kertovat niiden toistuvat tuomiot oikeudessa.
Vuosituhannen vaihteessa investointipankit puhalsivat ilmaa Internetkuplaan suosittelemalla yrityksiä, joiden tiesivät epäonnistuvan. Pankkien analyytikoille maksettiin sen mukaan kuinka paljon heidän suosituksensa toivat bisnestä. Julkiset arviot poikkesivat siitä mitä he sanoivat yksityisesti.
Vasta romahduksen jälkeen asiaa alettiin tutkia ja vuonna 2002 kymmenen investointipankkia tuomittiin 1,4MRD:n sakkoihin ja ne lupasivat parantaa tapansa. Romahdus maksoi sijoittajille viisi biljoonaa dollaria.

Finanssialan säätelyn purkamisen alettua suuret finanssiyritykset on tuomittu toistuvasti rahanpesusta, asiakkaiden huijaamisesta ja kirjanpitorikoksista. JP Morgan lahjoi virkamiehiä, RiggsBank pesi rahaa Augusto Pinochetille, Credit Suisse pesi rahaa ydinohjelmaa luovalle Iranille, Citybank pesi Meksikolaista huumerahaa, Freddie Mac ja Fanny Mae syyllistyivät kirjanpito rikoksiin, UBS auttoi rikkaita USA:n kansalaisia veronkierrossa, Citybank/JP Morgan/Merril Lynch auttoivat Enroninn kirjanpito rikoksissa. Lista on pitkä, kymmenien miljardien mittainen.

Bushin aloittaessa presidenttikautensa vuonna 2001 USA:n finanssisektori oli suurempi, keskitetympi ja vaikutusvaltaisempi kuin koskaan aikaisemmin. Alaa hallitsi nyt viisi invenstointipankkia, kaksi finanssitaloa, kolme vakuutusyhtiötä ja kolme luottoluokittajaa, jotka yhdessä muodostivat arvopaperistamisen ravintoketjun subprimelainoille, joilla vuoden 2008 finanssikriisi rakennettiin.

Ketju toimi näin:
Talonostaja ottaa lainan, lainan antaja myy sen investointipankille, investointipankki paketoi lainat CDO:iksi ja maksaa luottoluokittelijalle luokittelusta ja myy ne sen jälkeen sijoittajille. Ketjun alkupään ei tarvitse välittää maksetaanko lainaa, sillä riski siirtyy eteenpäin. Investointipankit ostivat vakuutusyhtiöitä kuten AIG:ltä CDS:iä vapauttaakseen taseesta pääomia ja pelatakseen myymiään CDO:ita vastaan. Luottoluokittajat pystyivät antamaan liian korkeita luokituksia, sillä niillä ei ollut minkäänlaista oikeudellista vastuuta ja luokitusten piti olla korkeita, koska eläkeyhtiöt eivät saaneet muita ostaa.
Subprimelainat olivat kysyttyä tavaraa lainan ottajien ja sijoittajien keskuudessa. Niiden määrä nousi kymmenessä vuodessa 13MRD:stä 600MRD:hen. Asuntojen hinnat tuplaantuivat ja synnyttivät suuren kuplan.

Subprimelainat ja niiden ympärille kehitetyt johdannaiset toivat Wall Streetille ennennäkemätöntä vaurautta. Finanssitalojen johtajien bonukset kohosivat satoihin miljooniin. IMF:n Raguram Rajan varoitteli lyhyen tähtäimen bonusten tavoittelun nostavan yritysten riskiä, sillä epäonnistuessaan pidemmällä aikavälillä bonukset jäisivät kuitenkin johtajille.
Pankit kuitenkin väittivät löytäneensä keinon tehdä enemmän rahaa pienemmällä riskillä. Rajanin mukaan heillä oli keino tehdä enemmän rahaa Suuremmalla riskillä ja siinä oli suuri ero.

Vuonna 2004 valtionvarainministeri Henry Paulson, entinen Goldman Sachsin CEO, sai hyväksytyksi lain jolla pankit saivat kasvatettua velkavipuansa. Pankkien varojen ja velkojen suhde nousi yli 30 kertaiseksi.

Kuplan paisuessa varoituksia ylikuumenemisesta tuotiin keskuspankin Alan Greenspanin tietoon, mutta hän pysyi järkähtämättömänä ideologialleen ettei säätelyä tarvita. Hänen seuraajakseen nousi vuonna 2006 Ben Bernanke, joka jatkoi samaa linjaa, eikä lukuisista varoituksista huolimatta alkanut toimiin häämöttävän kriisin ehkäisemiseksi.

Vielä vuonna 2008 helmikuusssa Bank of American ostettua romahtaneen Countrywiden Paulsen vakuutti, että talous kasvaa eikä ongelmia ole näkyvissä. Maaliskuussa Bearn Stearns kaatui ja JP Morgan osti sen valtion 30miljoonan avustuksella.
Heinäkuussa Paulson vakuutti investointipankkien taseiden olevan vahvoja.
Syyskuussa kuitenkin tapahtumat alkoivat vyöryä ja valtio joutui ottamaan haltuunsa kaatuneet Freddie Macin ja Fanny Maen. 14.9.2008 Bank of Amerika osti vaikeuksissa olleen Merril Lynchin ja 15.9 Lehman Brothers antoi konkurssi hakemuksen. Heti sen jälkeen USA:n valtio otti haltuunsa CDS:illä velkautuneen AIG:n ja maksoi Goldman Sachsille sen velkoja 61MRD ilman saneeraus neuvotteluja. Seuraavana päivänä valtio kertoi antavansa pankeille 700MRD avustuspaketin.
Kaikkien vaikeuksissa olleiden finanssitalojen luottoluokitus oli vähintään AA aina pelastuksiin saakka.

Lehman Brothersin ajauduttua konkurssiin sen rahaliikenne jouduttiin Lontoossa lopettamaan heti. Lukuisat pankkisiirrot ja valtavat varat jäädytettiin, mikä aiheutti ketjureaktion ja paniikin finanssisektorille. Kurssit maailman pörsseissä romahtivat.
Lopulta lukuisia yrityksiä ajautui konkurssiin, työttömyys kasvoi räjähdysmäisesti, kulutus vähentyi ja ihmisiä jäi kodittomiksi. Kulutuksen vähentyessä myös ulkomaalaiset firmat alkoivat kärsiä ja näin kriisi laajeni ympäri maailman.

Päättäjät ja johtajat, jotka upottivat firmansa ja aiheuttivat kriisin selvisivät siitä kymmeniä ja satoja miljoonia rikkaampina bonusjärjestelmien ansiosta.

Nykyään finanssikriisin jälkeen USA:n finanssisektori on vielä vahvempi, konsolidoituneempi ja vaikutusvaltaisempi kuin ennen. Finanssisektorilla on 3000 lobbaajaa, viisi jokaista kongressiedustajaa kohden. Se käytti vuosien 1998 - 2008 välillä 5MRD$ kampanjointiin, mutta nykyään panokset ovat vain kasvaneet.

1980-luvulta lähtien säätelyä vastustavat professorit ovat päässeet hyväpalkkaisiksi konsulteiksi suuriin firmoihin ja korkeisiin
virkoihin Reaganin, Bushien, Clintonin ja nykyään Obaman hallituksiin ja talouselimiin. Opettajien saadessa palkkioita yrityksiltä on herännyt epäilys opettavatko he parasta mahdollista vai tiettyjen firmojen etuihin nojaavaa talousoppia. Ongelmaksi on muodostunut myös yliopistojen kuten Harvardin ja Columbian tapa jättää taloustutkimusten rahoittaja yritykset mainitsematta.

1980- luvulta alkanut finanssisektorin nousu on osa laajempaa muutosta. USA:n taloudellinen ylivalta on loppunut uusien talousmahtien noustessa ja yhteiskunta on muuttunut epätasa-arvoisemmaksi kuin yksikään muu kehittynyt maa. Globaalin kilpailun kiristyessä USA:n perinteinen teollisuus on joutunut kiristämään ja työpaikat valuvat halpatyömaihin kuten Kiinaan. USA johtaa kuitenkin korkeamman koulutuksen IT alaa, mutta koulutus on yhä useamman kansalaisen ulottumattomissa kalliintuneiden maksujen takia. Valtion yliopistojen rahoitusta on leikatu ja lukukausimaksut nousevat. Kaliforniassa 1970-luvulla lukukausimaksu oli 650$ ja vuonna 2010 se oli 10 000$.

Samaan aikaan Amerikan veropolitiikka on alkanut suosia varakkaita. Suurimmat muutokset tehtiin Bushin hallituksen aikana 2003 - Glenn Hubbardin toimiessa veroneuvojana kun sijoitustuottojen, osinkojen ja perintöverot laskettiin. Suurin osa hyödyistä meni varakkaimmalle 1%. Veroleikkausten seurauksena keskiverto perheet tekevät nyt pidempää työpäivää ja ottavat enemmän velkaa kattaakseen asunnon, auton, terveydenhuollon ja koulutuksen. Keskiluokan kuihtuessa velanottaminen on tehty helpommaksi. Ensimmäistä kertaa historiassa USA:n lapset ovat kouluttamattomampia ja köyhempiä kuin vanhempansa.

Vuonna 2008 presidentiksi valittu Barak Obama puhui finanssialan reformista, jolla puututtaisiin vajavaiseen säätelyyn ja Wall Streetin ahneuden kulttuuriin. Reformia ei kuitenkaan tehty, vaan Obama valitsi samat ihmiset hallintoonsa ja talouselimiinsä, jotka olivat aikaisemmin luoneet olosuhteet johdannaisille, bonuksille ja kuplalle.

Yhtään päättäjistä tai johtajista ei ole saanut syytettä kriisin tapahtumista, eikä heidän bonuksiaan ole peritty takaisin. Vuonna 2010 Goldman Sachs ja Morgan Stanley jakoivat yhteensä 30MRD$ bonuksia ja vuodelta 2011 vielä enemmän. Finanssialan lobbaus, väärät luottoluokitukset, bonukset ja ns. Wall Streetin kulttuuri jatkuu edelleen ja kasvaa voimakkaammaksi. Muutosta ei ole odotettavissa ennenkuin kriisin aiheuttaneiden ihmisten annetaan siirtyä viroistaan ja heidän tapaansa pyörittää taloutta aletaan suhtautua kriittisesti.
  • 0

laika
 
Viestit: 522
Liittynyt: 03.03.2014 19:55
Reputation: 45

Re: Kirjasuosituksia ja -arvosteluja

ViestiKirjoittaja Kingpin » 21.11.2015 19:48

Vesa Puttonen - Osta halvalla myy kalliilla

Ei oo mitään rakettitiedettä em. teos, mutta hyvä, lyhyehkö ja helposti lähestyttävä perusteos. Suosittelen etenkin niille, jotka vasta suunnittelevat sijoittamisen aloittamista ja ehkä jopa pelkäävät sijoittamista tai pitävät sijoittamista kovin vaikeana tahi monimutkaisena.
  • 0

Make up your mind and call me then.
Avatar
Kingpin
 
Viestit: 2258
Liittynyt: 10.02.2014 23:11
Reputation: 258

Re: Kirjasuosituksia ja -arvosteluja

ViestiKirjoittaja Kingpin » 16.12.2015 11:34

Luin lomilla n. 400-sivuisen teoksen "Sattuman kauppaa Wall Streetillä". Oli hyvä ja seikkaperäinen teos, mutta sisälsi aika paljon ihan perustietoa.

"Sattuman kauppaa Wall Streetillä (A Random Walk Down Wall Street) on myyntimenestykseksi muodostunut, arvovaltainen ja konstailematon opas sijoittamiseen. Teos on jo aikaa sitten vakiintunut klassikoksi, siksi ensimmäiseksi kirjaksi, joka jokaisen on pakko lukea ennen oman salkun perustamista. Kirjoittaja, Princetonin yliopiston rahoituksen professori Burton G. Malkiel, arvioi päivitetyssä laitoksessa kaikki tarjolla olevat sijoitusmahdollisuudet alkaen osakkeista ja päätyen mm. vakuutusten ja asuntosijoitusten kautta aina kultaan asti. "
  • 0

Make up your mind and call me then.
Avatar
Kingpin
 
Viestit: 2258
Liittynyt: 10.02.2014 23:11
Reputation: 258

Re: Kirjasuosituksia ja -arvosteluja

ViestiKirjoittaja Yariko » 18.12.2015 09:36

  • 0

"Where you want to be is always in control, never wishing, always trading, and always, first and foremost protecting your ass" -Paul Tudor Jones
Avatar
Yariko
 
Viestit: 164
Liittynyt: 24.02.2014 20:55
Reputation: 6


Paluu Yleistä

Paikallaolijat

Rekisteröityneet käyttäjät:
Ei rekisteröityneitä käyttäjiä
cron
Reputation System ©'