SpaceX teki historiaa

Vapaamuotoista keskustelua muusta kuin sijoittamisesta.

Valvoja: Ram

SpaceX teki historiaa

ViestiKirjoittaja Yariko » 22.12.2015 10:39

Avaruushommat on ehkä aika last-season joidenkin mielestä, mutta yhtenä harvoista yksityisistä puljuista jotka ampuu sateliitteja taivaalle ja kuormaa ISS:lle, onnistui SpaceX viimeyönä palauttamaa kantoraketin takaisin kovalle maalle jaloilleen.

Ilman suurempia höpinöitä tästä kattomaan vaa boosterin laskeutuminen

Ja tästä koko ORBCOMM-2 launch eventin live-lähetys

Ei voi kuin hattua nostaa Elon Muskille, että jaksaa Teslojen lisäksi leikkiä näillä raketeilla kohtuu hyvällä menestyksellä vaikka alkutaipale olikin kivinen kummankin kanssa.

Merkittävän ko. saavutuksesta tekee se, että se mahdollistaa kantorakettien uudelleen käytön. Yhden Falcon 9 raketin valmistamiseen uppoaa vaatimattomat 16 miljoonaa USD, mutta tankkauksee vain 200 000 USD (lähde). Tosin ns. "Launch price" on 61,2 miljoonaa USD, eil en tiedä onko lähteen artikkelissa "pieni" virhe, vai onko kyseessä vain materiaalikustannukset. Kuitenkin, hölmökin varmaan ymmärtää, että uudelleenkäytöllä saadaan lentojen hintaa heittämällä puolitettua ja todellisuudessa laskettua varmasti vain murto-osaan nykyisestä hinnasta.

Seuraavana tavoitteena onkin sitten edessä uudelleenlentää kantoraketti. Tämä on muistaakseni ns. "demolento", eli asiakkaiden kuormaa ei muistaakseni ole mukana, ellei suunnitelmiin ole tullut muutoksia ja myyty jollekin erittäin halpaa experimentaallista lentoa. Myös Falcon 9 Heavyn (kolmella kantoraketilla varustettu järeempi malli), näkee ensilentonsa vuonna 2016 tämän hetkisten suunnitelmien mukaan. Muskin omien sanojensa mukaan uudelleenlentoja yhdellä kantoraketilla on mahdollista tehdä todennäköisesti noin kymmenen (ihan omasta muistista muistelen tuollaista, voin olla väärässäkin).

Harmi vain kun SpaceX pysyy toistaiseksi ainakin yksityisenä yhtiönä, eikä aio listautua pörssiin. Tosin nopeuttaneen ainakin avaruuskaivosyhtiöiden ylösnousua mikäli hinta tippuu merkittävästi avaruuteen pääsyssä. Noilla kyseisillä yhtiöillä on varmaan myös tarkoituksena listautuakkin sitten aikanaan ;)

Kuva
  • 0

"Where you want to be is always in control, never wishing, always trading, and always, first and foremost protecting your ass" -Paul Tudor Jones
Avatar
Yariko
 
Viestit: 164
Liittynyt: 24.02.2014 20:55
Reputation: 6

Re: SpaceX teki historiaa

ViestiKirjoittaja Kingpin » 22.12.2015 10:49

Makea ja mielenkiintoinen aihe! Kyllähän tässä haaveilee, että näkisi ihmiskunnan tulevaisuuden esim. 500v päähän ja näkisi tuhoutuuko sakki, vai leviääkö ihmiskunta muille planeetoille jne. Odotettavissa on, että avaruuteen menemisen kustannukset tulevat laskemaan. Ehkä itselläkin on jokin päivä varaa käydä katselemassa maapalloa avaruudesta käsin ilman, että taion itsestäni multimiljardöörin :D
  • 0

Make up your mind and call me then.
Avatar
Kingpin
 
Viestit: 2258
Liittynyt: 10.02.2014 23:11
Reputation: 258

Re: SpaceX teki historiaa

ViestiKirjoittaja Yariko » 22.12.2015 10:58

Kingpin kirjoitti:Makea ja mielenkiintoinen aihe! Kyllähän tässä haaveilee, että näkisi ihmiskunnan tulevaisuuden esim. 500v päähän ja näkisi tuhoutuuko sakki, vai leviääkö ihmiskunta muille planeetoille jne. Odotettavissa on, että avaruuteen menemisen kustannukset tulevat laskemaan. Ehkä itselläkin on jokin päivä varaa käydä katselemassa maapalloa avaruudesta käsin ilman, että taion itsestäni multimiljardöörin :D

Onhan noita avaruusturismi-projekteja vaikka minkälaisia. Eiköhän kymppitonneilla kohta pääse nauttimaan siitä yli 100km korkeudesta ja painottomuudesta muutamaksi hetkeksi.

Amazon.comin Jeff Bezosin projekti Blue Origin lenteli muutama viikko takaperin suoraan ylös ja takaisin maahan, tuskin kauaa menee että aletaan lippuja myymään kapselin kyytiin :)

Itselläni ei mitään mieletöntä hinkua ole ollut ikinä varsinaisesti avaruuteen päästä, mutta mukana ko. teknologioiden kehittämisessä olisi hienoa olla, jos ei muuten niin edes taloudellisena tukena joskus. Eiköhän sitä tosin tule avaruuden puolellakin käytyä jos siihen vain mahdollisuus järkevään hintaan avautuu oman elinikäni aikana.
  • 0

"Where you want to be is always in control, never wishing, always trading, and always, first and foremost protecting your ass" -Paul Tudor Jones
Avatar
Yariko
 
Viestit: 164
Liittynyt: 24.02.2014 20:55
Reputation: 6


Paluu Yleistä

Paikallaolijat

Rekisteröityneet käyttäjät:
Ei rekisteröityneitä käyttäjiä
cron
Reputation System ©'