Mistä sinä sait kipinän sijoittaa?

Rentoa keskustelua osakesijoittamisen yleisistä asioista

Valvoja: Ram

Mistä sinä sait kipinän sijoittaa?

ViestiKirjoittaja Timba » 07.06.2015 22:53

Aloitetaanpas tällainen.

Mistä sinä sait kipinän alkaa sijoittamaan?


Kerron alkuun oman tarinani. Otimme vaimon kanssa ensimmäisen asuntolainan vuonna 2001 vai olikohan 2000. No ihan sama. Mutta silloin Nordean henkilökohtainen pankkineuvoja ystävällisesti (tietysti kun myy) kertoi rahastoista ja että niihin kannattaa sijoittaa asuntolainan rinnalla. Aloitin silloin muutaman kympin kk sijoittamisen. Se rahasto oli joku kotimaan isoihin yrityksiin sijoittava rahasto.

Teknokuplasta en tiennyt mitään, en seurannut millään tavalla pörssiä. En edes tiedä enkä muista että oliko se kupla puhjennut kun aloitin rahastosäästämisen, mutte kuitenkin ajoitus oli ihan ok ja parin vuoden jälkeen ne osuudet olivat nousseet. Siitä sitten pikku hiljaa tuli lueskeltua rahastoesitteitä tarkemmin ja vähän valittua itse rahastoja.

Olikohan 2005 tai 2006 kun ensimmäisen kerran ostin osakkeita. Tein tuossa kohtaa töissä yhden asentajan sijaisuutta ja tuli paljon ajoja lyhyellä aikavälillä. Iskin kaikki verottaman korvaukset pörssiin ja kaiken muunkin mikä irtosi. No sitten tuli kyllä aika ruma laskettelu kun saavuteettiin 2008 vuosi. Ei menny yöunet, oli tullut senverta luettua alan kirjallisuutta ja perusjuttuja että tiesi tuon ns. kuuluvan asiaan. Ja itse näin tuon heti että hitto nyt pitää ostaa kun saa halvemmalla ja halvemmalla.

Muistan vieläkin KL foorumin jutut, että "trendi on sun frendi" ja "ikinä ei saa tarttua putoavaan puukkoon". Yritin väittää vastaan mutta mut tyyliin naurttiin ulos. Omasta mielestä oli todella typerää tuo putoava puukko vertaus. Tottakai se pitää paikkansa jos puhutaan yrityksestä jolla menee huonosti, eikä kuten 2008 oli että kaikki romahti, oli toimiala mitä tahansa. Eli se trendi oli laskeva.

Tuolloin tuli ostettua taas kaikella mitä sai säästettyä kunnes 2010 ostettiin tontti ja alettiin rakentaa. Silloin päätin että osakettakaan en myy vaan raksa saa elää omaa elämäänsä ja sijotuksen omaansa. En ole kovinkaan merkittävästi pystynyt tuon jälkeen lisäämään uutta rahaa sijoituksiin, mutta ihan ok on mennyt.

En tiedä olisiko pitänyt vaan pysyä indeksissä, eli olisiko siitä repinyt paremmat tuotot. Mutta tahtotila on oppia ja mitä sitä oppii jos ei edes opettele?

Nyt on tehty ensimmäinen startup sijotus ja jos tässä pääoma kasvaa niin enempi kiinnostaa tuo tartup ja bisnesenkelipuoli. Ei tosin jälkimmäiseen vielä riitä rahkeet, mutta 10 vuoden päästä ehkä. Silloin se sopisikin kuvioon, voisi ottaa exitin pakkarengin elämästä.


Tässä oma nopeasti, mites muilla?
  • 0

Timba
 
Viestit: 686
Liittynyt: 11.02.2014 22:17
Paikkakunta: Jyväskylä
Reputation: 19

Re: Mistä sinä sait kipinän sijoittaa?

ViestiKirjoittaja LaPa » 08.06.2015 16:20

Jaaha mistäköhän kaikki alkoi? Olen aina ollut säästäväinen luonne. Kun aloitin 80-luvun loppupuolella vakituiset palkkatyöt aloin siitä lähtien laittamaan joka tilistäni osan sivuun ja sitä on jatkunut näihin päiviin asti. Aluksi säästin omaan asuntoon 80-luvun lopulla ja 90-luvun alussa. Pankki maksoi korkeakorkoiselle tilille, johon säästin mukavaa 10% korkoa. Siihen pistin rahaa kuukausittain ja ostin sitten vuoden 1992 lopulla ekan oman asunnon, silloin oli hyvä aika ostaa asuntojen hinnat olivat alhaalla ja korot ylhäällä, lainakorot pyöri noin 15% hujakoilla. 90-luku ja 2000-luvun puoleen väliin meni ylimääräiset rahat asuntojuttuihin. Lisäksi hommasin 90-luvun lopulla eläkevakuutuksen, johon laitoin ekat 10-vuotta kuukausittain rahaa, nykyään vain pienen summan kerran vuodessa.

Vuonna 2007 myin omistamani sijoitusasunnon, kun vuokralaiset lähtivät sieltä ja tuumasin, että nyt siitä saa hyvän hinnan ja niin siitä tulikin. Asunnosta saadut rahat laitoin, kun loput lainat olin maksanut pois määräaikaisille tileille noin 5% korolla, kun en muutakaan sillä hetkellä keksinyt. Sitten vuonna 2008, kun finanssikriisi pukkasi päälle niin innostuin halventuneista pörssiosakkeista. Olin niitä jonkin verran aiemmin seurannut ja lukenut siihen liittyvää kirjallisuuttakin, mutta vasta nyt tein ensimmäiset osakeostoni, varmaankin maailmanlopun ennustajat saivat minut sitten lopulta liikkeelle. Ostot aloitin pikkuisen liian aikaisin vuoden 2008 alkupuolella, koko ajan laskeviin osakekursseihin. Ostin Helsingin pörssin isoja tunnettuja yhtiöitä ja parhaimmillaan minulla taisi olla lähemmäs 30 eri yhtiötä osakesalkussani. Ostoja jatkoin silti koko ajan vaikka kurssit laskivat vuoden 2009 kevääseen saakka ja jatkoin sen jälkeenkin kun kurssit kääntyivät nousuun. Se oli minun tapauksessa onni, että olin sijoittanut asunnosta saamiani rahoja eri pituisille määräaikaistileille, niin en mennyt niitä laittamaan yhdellä kertaa pörssiin, vaan sijoitin sitä mukaa kun rahoja eri tileiltä vapautui sekä palkkatuloista. Minulla oli heti alkuun iso yhtiömäärä ja lisääminen meni suurimmaksi osaksi sillä periaatteella, että se mikä oli omistamistani osakkeista eniten laskenut niin sitä ostin sitten lisää. Parhaimmillaan/pahimmillaan taisi salkkuni olla vuoden 2009 helmi-maaliskuussa noin 45% pakkasella, mutta siitä huolimatta kaikki ylimääräinen pääoma mitä minulle tuli meni osakkeisiin, usko tulevista paremmista ajoista oli niin kova. Ajattelin, että ostetaan halpoja osakkeita, nostetaan niistä osinkoja ja myydään vasta sitten kun hintataso on noussut yliarvostuksen puolelle. Velkarahaa en kuitenkaan uskaltanut sijoituksiini tuolloin ollenkaan käyttää, mikä oli näin jälkeenpäin katsoen virhe, olisi pitänyt, mutta ei ymmärrys riittänyt.

Viimevuosina olen tehnyt osakesalkkuni aika paljonkin muutoksia. Osakemäärä on pudonnut noin 30 yhtiöstä hieman alle 10 yhtiöön, joista noin puolet on tällä hetkellä pienyhtiöitä. Tällä valitsemallani sijoitusstrategialla on tarkoitus mennä jatkossa eteenpäin ja tavoitteena on tulevaisuudessa olla siinä tilanteessa, että saisin osinkoja omistamistani firmoista niin hyvin, että olisi taloudellisesti riippumaton kaikista muista tulolähteistä.
  • 0

LaPa
 
Viestit: 246
Liittynyt: 23.02.2014 13:41
Reputation: 6

Re: Mistä sinä sait kipinän sijoittaa?

ViestiKirjoittaja Skeggis » 09.06.2015 12:30

Olikohan 2007 kun koulussa kaveri kehui tekevansa helppoa rahaa sijoittamalla opintolainat porssiin. Pari muutakin kaveria taisi mainita ostaneensa osakkeita. Siina sitten aika tyypillisen tuulipukumaisesti itsekkin laitoin opintolainani johonkin Nordean rahastoihin, vailla sen suurempaa ymmarrysta hajautuksesta tai hallinnointipalkkioista ymv. Luonnollisesti sitten 2008 tuli tarve hankkia tietokone ja maksaa ihan perus elamista, kun opintojen ohessa pyoriva projekti vei kaiken vapaa-ajan, eika palkkatoissa voinut kayda, t.s. myin rahastoni muistaakseni parin sadan tappiolla juuri ennen suurempaa romahdusta.

Useampi vuosi meni sitten ja valmistumisen jalkeen maailmalla asustellessa totesin, etta elakkeen suuruus on taysin itsesta kiinni ja hengissa ei pysyta, jos ei ole omia saastoja. Aika ankeita kun on nuo kansanelakkeet ulkomailla, varsinkin jos seilaa maasta maahan eika mihinkaan tule kunnon pottia kerrytettya. Asuntoakaan kun en ollut ostamassa lahitulevaisuudessa niin alkoi taas kiinnostaa sijoittaminen, kavereillakin kun alkoi olla sijoituskamppia ym. Talla kertaa vain aloin ensin tutustua alan kirjallisuuteen ja selvitin perusteet, joka sai vaan kiinnostumaan aiheesta enemman. Fiksuna miehena sitten sijoitin hyvin hajautettuna halpoihin indekseihin pienet saastoni. Lisaksi tyopaikan puolesta laitoin pariin elakeindeksiin osan palkasta, johon firma maksaa saman verran verovapaana. Tuottoakin tuli ensimmaisen vuoden ajan kivasti, mutta vahemman fiksuna kaipasin vahan enemman jannitysta ja aktiivista osakevalintaa, joten tyhjensin taas rahastoni ja sijoitin suoraan osakkeisiin. Nain jalkikateen taas astetta viisaampana voi todeta, etta olisi vaan pitanyt jattaa kaikki rahat indeksiin :D

Nyt on toiveena saada asunto hankittua, kunhan muutan takaisin Suomeen, kuitenkin tyhjentamatta osakesalkkua kokonaan. Aioin myos palata rahastoihin kuukausisaastamiseen, vaikkei sita firma eika valtio Suomessa tuekaan. Lisaksi sitten osakesijoituksia sen mukaan, kun halvalla saa ja rahaa loytyy :roll:

Paljon on tullut opittua ja lahestymistapa koko hommaan on kaantynyt perus tuulipukuajattelusta Buffetin tyyliin, mita nyt ihan karsivallisyys ja pedanttisuus valilla vahan lipsuu ja tulee edelleen holmoiltya euron kuvat silmissa :lol:
  • 0

Skeggis
 
Viestit: 18
Liittynyt: 05.03.2014 19:24
Reputation: 0

Re: Mistä sinä sait kipinän sijoittaa?

ViestiKirjoittaja laika » 09.06.2015 14:02

Rahan tarve!
Aikoinaan siirryin pienipalkkaisesta duunista vielä pienempi palkkaiseen, joten piti alkaa miettimään mistä saisi sitten lisätuloja sopivalla tyylillä. Säästöjä oli jonkin verran ja ne piti saada poikimaan.
Sijoittaminen sopii itselle aika hyvin, sillä sitä voi opiskella milloin vain, missä vain. Tietoa on tarjolla suht helposti ja runsaasti ja itse kauppa käy näppärästi tietokoneelta.
Sijoittaminen ei ole fyysisesti eikä henkisesti kovin rasittavaa niin se ei vie liikaa energiaa oikealta duunilta. Tähän mennessä siis paras löytämäni keino varallisuuden kartuttamiseen.
  • 0

laika
 
Viestit: 522
Liittynyt: 03.03.2014 19:55
Reputation: 45

Re: Mistä sinä sait kipinän sijoittaa?

ViestiKirjoittaja Timba » 09.06.2015 21:36

Laikan pointti sopii minuunkin. Olen ihan tavallinen amis ja varastohommissa. Eli en tule varmaan ikinä saamaan isoa palkkaa. Eli sijoittaminen tosiaan se tie vaurastua.

Tottakai sitä voisi lähteä opiskelemaan. Uhraisi siihen useamman työvuoden ja EHKÄ saisi hyväpalkkaista hommaa. Verottaja tasaa sitä ihan sikana ja aika pitkään pitää tehdä että saa menetetyt takaisin plus että tuskin se isompi liksa ainkaan vähemmällä stressillä ja ajankäytöllä tulisi...
  • 0

Timba
 
Viestit: 686
Liittynyt: 11.02.2014 22:17
Paikkakunta: Jyväskylä
Reputation: 19

Re: Mistä sinä sait kipinän sijoittaa?

ViestiKirjoittaja Kingpin » 17.06.2015 10:36

Jossain vaiheessa hoksasin, että säästöjä kannattaa olla ja osakesäästäminen on hyvä tapa säästää sekä kasvattaa varallisuutta. Minua kun ei houkuttele minkään 60-80h työviikon tekeminen investointipankissa isolla palkalla. Vapaa-aika ja ihmissuhteet ovat arvokkaampia kuin rahan tavoitteleminen kaiken muun kustannuksella. Sikäli siis osakesijoittaminen tukee tavoitteitani. Olikohan 2007, kun aloitin osakeostoni. Ensiksi ostelin nk. arvo-osakkeita analyytikoiden suositusten mukaan ja strategiana oli ostella laput ja unohtaa ne sinne. Salkussa oli Cramoa, Orionia, Nokiaa, Vaisalaa, Rautaruukkia, Nordeaa jne. Mitä enemmän hankin tietoa asiasta ja kävin osakekauppaa, sitä tylsemmiltä alkoivat isot yritykset tuntumaan ja aloin siirtymään kohti pieiä yrityksiä.

Joskus 2012 paikkeilla aloin vaihtamaan strategiaa pienyritysten suuntaan. Analyytikoista ei juurikaan, jos ollenkaan, ollut siinä apua. Vaati siis paljon omaa tutkimistyötä ja toistaiseksi työ on palkinnut. Ennenpitkää päädyin siihen, että ostelin ainostaan smallcap-yritysten osakkeita ja iime vuonna tein ensimmäiset sijoitukset listaamattomiin yrityksiin. Seuraava isompi strategiamuutos taitaa tulla sitten, kun saan ensimmäisen miljoonan raavittua kasaan. Nyt on tavoitteena mennä ylös ja kovaa, ei toki millään lottoriskillä. Myöhemmin pitää sitten alkaa miettimään myöskin niitä keinoja varallisuuden säilyttämiseksi ja esim. vakaan osinkovirran tuottamiseksi. Oma yrityskään ei ole poissuljettu vaihtoehto ja sijoitusyhtiön perustan jossakin vaiheessa lähes varmasti.
  • 0

Make up your mind and call me then.
Avatar
Kingpin
 
Viestit: 2258
Liittynyt: 10.02.2014 23:11
Reputation: 258

Re: Mistä sinä sait kipinän sijoittaa?

ViestiKirjoittaja Yariko » 21.06.2015 19:55

Oma kipinä sijoittamiseen syntyi ehkä vähän hassusti vasta ensimmäisten sijoitusten jälkeen. Varusmiespalveluksen ja nykyisten AMK-opintojen välissä tuli tehtyä on/off tyyliin töitä, pääasiassa turvallisuusalan hommia ja oltua ohessa aina välillä työttömänäkin. Töistä saaduit pennoset kertyivät lähinnä tilille ja osa niistä tuli sitten sijoitettua suorina ostoina Nokiaan ja Neste Oiliin talouskriisin montusta. Suurempaa intoa sijoittamiseen ei vielä tällöin ollut, lähinnä se oli sellaista harkitumpaa säästämistä.

Myöhemmin törmäsin netissä johonkin päiväkaupasta kertovaan artikkeliin ja rupesin tutkimaan aihetta enemmän. Kauhea kasa validia ja vähemmän validia informaatiota tuli tankattua muutamassa kuukaudessa ja päätin kokeilla sitä sitten itsekkin. Aika äkkiä tajusin muutaman viikon +/- 0 tuloksen jälkeen, ettei salkulla ole riittävästi kokoa tehokkaasen päiväkauppaan joten lopetin päiväkauppailut siltä erää siihen. Siitä asti sijoittamista on jatkettu hieman rauhallisemalla tyylillä, mutta into sijoittamista kohtaan jonka päiväkaupustelusta sain ei ole ainakaan sammunut vaan pikemminkin kasvanut.

Omat työttömyysjaksot ehkä opettivat parhaiten sen ettei tässä maailmassa voi yksinkertaisesti luottaa siihen, että aina on joku toinen yrittäjä/yritys joka palkkaa töihin ja sillä olisi loppuelämä turvattu. Siksi sijoittaminen nousi varmaan aika tärkeäksi osaksi elämääni ja kiinnostus sitä kohtaan on kasvanut jatkuvasti, koska sillä pystyy luomaan kuitenkin taloudellista turvaa ja tarvittaessa muuttamaan sitä ammattimaisemmaksi. Toki tarkoitus on insinööriksi valmistumisen jälkeen päästä oman alan hommiin ilman, että joutuisi yritystä perustamaan heti valmistumisen jälkeen, mutta työkokemuksen ja toivottavasti myös omaisuuden karttuessa olisi tarkoitus siirtyä mahdollisesti myös yrittämiseen ja käyttää kokoajan enemmän aikaa sijoittamiseen. Kingpinin mainitsema sijoitusyhtiö on myös käynyt mielessä, mutta en omalla kohdallani pidä sitä kuitenkaan täysin varmana.
  • 0

"Where you want to be is always in control, never wishing, always trading, and always, first and foremost protecting your ass" -Paul Tudor Jones
Avatar
Yariko
 
Viestit: 164
Liittynyt: 24.02.2014 20:55
Reputation: 6

Re: Mistä sinä sait kipinän sijoittaa?

ViestiKirjoittaja Loftis » 28.06.2015 13:56

Olen tainnut saada usemmankin kipinän. Pari sellaista mistä liekki ei ole syttynyt ja yksi sellainen mistä ei ole paluuta. Ihan ensimmäinen kosketus sijoittamiseen tuli 90-luvun alussa. Silloin en kuitenkaan itse vielä rahaa laittanut osakkeisiin, kun ei sitä varsinaisesti silloin vielä ollutkaan. Hyvä ystäväni oli muistaakseni saanut osakkeita silloin syntymäpäivälahjaksi ja muistan kuinka hän Hesarista selaili osakekursseja. Taisi olla jotain kohtuu paikallisia firmoja silloin. Ei tässä vaiheessa varsinaisesti mistään sijoittamisesta voinut puhua, mutta sain kuitenkin käsityksen, että sellaistakin voi tehdä.

2000-luvun alkupuolella silloisessa opinahjossa taisin muutamalla kurssilla törmätä sijoittamiseen. Hyvää pohjaa sain myös yrityksen talouden kursseista. Silloin kiinnosti vielä ne teekkarillle perinteisemmät asiat enemmän, joten rahalle löytyi muutakin käyttöä. Toki takaraivoon jäi ajatus, että mitäs jos sitten kuitenkin joskus. 2010 aloitin seuraavassa opinahjossa ja siellä rahoituksen kursseilla opetettiin tietenkin johdannaisista kaikkea. Tavallisesta osakesijoittamisesta ei montaakaan sanaa :)

Ensimmäiset omat rahastoni sain lahjaksi 2008. Ei sinne montaa euroa ehtinyt mennä, kun POP Eurooppa sukelsi pohjamutiin muun maailman mukana. Muutama silloinen kollegakin taisi vannoa, että ikinä ei enää osakkeisiin sijoita, jos tuosta vielä kuiville pääsee. Tosin yksi taitaa nykyään puheistaan huolimatta tehdä turskaa johdannaisilla (kuulemma turskaa, luultavasti hirveästi rahaa).

Aloin rakentamaan taloa 2010 ja sen jälkeen iski sitten elämän realiteetit vastaan. Aloin lueskelemaan foorumeita ja huomasin, että aihe kiinnostaa nyt ihan oikeasti, koska oli mahdollisuus jotain rahaa osakkeisiin ihan oikeastikin laittaa ja sillä tavalla voisi sitten varautua parempaan huomiseen ja päästä nettovelattomaksi jo hyvissä ajoin ennen eläkeikää.

Olin tutustunut Timbaan rakentamisen tiimoilta ja huomasin, että hän kirjoittaa netissä myös sijoittamisesta. Siitä sitten aloimme aiheesta keskustelemaan enemmän ja jossain vaiheessa sitten Timba vihjasi jostain tutustaan, että otetaan hänet mukaan keskusteluun ja tehdään porukalla hilloa. Nimimerkki oli Kingpin ja olin jo hänen kirjoitukset pistänyt merkille aikaisemminkin, joten yllätys oli mieluisa, kun keskustelu lähti hyvin etenemään ja kemiat pelasi kaikkiin suuntiin. En tiedä olisinko jaksanut kuinka paljon yksin lähteä selvittelemään asioita, mutta porukalla tästä tuli sen verran mieluisaa, että enää ei varmaan tule hommaa jätettyä kesken. Jatkoin 2008 alkanutta rahastouraani Seligsonilla, mutta muutaman kuukauden jälkeen siirryin kovempiin tuotteisiin. Avasin tilin Nordnetiin ja ostin ensimmäiseksi osakkeekseni eQ:ta, joka on vieläkin salkussani.

Sijoitushistoriani ei ole järin pitkä, mutta onhan sitä taustatyötä tullut tehtyä pitkän aikaa ja työn kautta pääsee näkemään paljon sellaista mikä auttaa ihan yritysten realiteettien ymmärtämisessä ja siitä on hyötyä sijoittamisessakin. Ensimmäistä rommia odotellessa. Tähän asti melkein kaikki on muuttunut kullaksi, mutta tiedän, että näin helppoa sijoittaminen ei tule aina olemaan.
  • 0

Avatar
Loftis
 
Viestit: 587
Liittynyt: 10.02.2014 10:05
Reputation: 13

Re: Mistä sinä sait kipinän sijoittaa?

ViestiKirjoittaja Guitar83 » 15.04.2016 18:52

Vuosi taisi olla 2005 tai 2006 kun kerran pohdiskelin elämäntilannettani. Olin käytännössä varaton sekatyömies, jonka ainoa omaisuus oli tonnin kitara ja vähän halvempi auto. Tilillä 0,14€ ja tilipäivä häämötti jossain tulevaisuudessa. Siinä sitten tuli päätettyä, että eiköhän se ole aika ottaa härkää sarvista ja kääntää vähän elämän suuntaa.

Ensin piti opetella säästämään. Kun se ei muuten tahtonut onnistua niin nostin veroprosenttia ihan reilusti ja opettelin vaikeimman kautta elämään pienemmällä. Samalla pikkuhiljaa tuli vastaan tietoa sijoittamisesta, mutta siihen aikaan sana subprime pilkahteli jo sieltä täältä esiin ja aavistus oli vahva, että se eskaloituu vielä markkinoilla. Nousukäyrät näytti jotenkin liian jyrkiltä. 2007-2008 meni pääasiassa sijoitusjuttuja opetellessa ja säästäessä. Harmillisesti tulot olivat huonot ja säästäminen oli sen takia kovasta yrityksestä huolimatta aika vaatimatonta.

2008 lopulla lama vei työpaikan ja silloin päätin, että nyt aletaan tekemään jotain tälle tulotasolle. Ajoin yhdistelmäkortin, päädyin kuskin hommiin ja vähän myöhemmin toimihenkilöksi logistiikka-alalle. Tulot eivät vieläkään päätä huimaa, mutta nyt sentään säästäminen onnistuu jo "riittävän" hyvin.

2009 alkoi aktiivisempi sijoittaminen, mutta kokemattomuuttani hätäilin aivan mielettömän tilaisuuden harakoille. Esim. Nokian Renkaat myin tyyliin kympillä. Voitolla kyllä, mutta.. :oops: Myös vuonna 2013 olin liian pessimistinen uskoessani kyykkäyksen jatkuvan. Sittemmin on tehty paljon lisää virheitä, ihan mukavasti onnistumisiakin mutta paremmin olisi varmaan pärjätty jos olisi suosiolla aluksi vain ostellut indeksiä koko ajan. Joskin viimeisen kahden vuoden aikana olen tehnyt niin hyvin voittoja, että indeksi on taasen jäänyt vahvasti hopealle.


Kaiken kaikkiaan tämä on kuitenkin ollut hyvin mielenkiintoista ja hyvin tuottoisaa puuhaa, joten mitään ei sinänsä kannata isommin katua. Olen myös miettinyt asiaa niin, että vaikka hommassa jäisi joskus pikkuisen tappiollekin niin silti lopputulos on parempi, kuin että se raha valuisi esimerkiksi ureana baarin pisuaariin. :roll: Matkan varrella on opittu hallitsemaan raha-asioita aivan eri tavalla.
  • 0

Avatar
Guitar83
 
Viestit: 110
Liittynyt: 07.11.2015 23:15
Reputation: 6


Paluu Yleinen

Paikallaolijat

Rekisteröityneet käyttäjät:
Ei rekisteröityneitä käyttäjiä
Reputation System ©'