Hallintarekisteri suomalaisille?

Keskustelua talouden ja politiikan ajankohtaisista aiheista.

Valvoja: Ram

Hallintarekisteri suomalaisille?

ViestiKirjoittaja laika » 27.11.2015 00:09

MIKSI FINANSSIALA KANNATTAA HALLINTAREKISTERIÄ ---- pottu referaatti

TARGET2SECURITIES - järjestelmä
Euroopan keskuspankki on luomassa Target2Securities järjestelmää, jolla luodaan tiivis ja yhtenäinen arvopaperikeskusten (post-trade) markkina.

T2S on tekninen alusta, johon arvopaperikeskukset ulkoistavat arvopaperi- ja rahatilinsä. Arvopaperikeskukset voivat tajota palveluitaan kaikissa EU maissa suoraan tai perustaen sivuliikkeen. kaikki kauppaselvitykset tehdään keskuspankkirahalla, joka estää riskin välittäjien kaatumisesta kesken transaktion.

HYÖDYT
1. jos suomi tekee muutokset hallintarekisteriin niin se pääsee mukaan T2S järjestelmään täysipainoisesti, muutoin sillä on erillinen järjestelmä erillisin oikeuksin
2. Järjestelmä on kehitetty ammattijoittajien ja pankkien toiminnan tehostamiseksi. Arvopaperisalkkuja käytettäessä vakuutena, niiden siirtäminen pankkien eri maissa olevien toimipisteiden välillä tulee vaivattomaksi ja niiden käyttö optimoituu. Osakesäästäjän ja holdarin näkökulmasta suoraomistus toimii hyvänä vaihtoehtona edelleen.
3. Pienille pankeille ja sijoituspalveluyrityksille avautuu halvempi mahdollisuus asiakkaiden kaupankäynnin järjestämiseen tilaamalla palvelu kansainvälisillä markkinoilla toimivilta suurilta pankeilta

https://www.youtube.com/watch?v=dbyma82l-rQ

JULKISUUS
Omistusten julkisuuden turvaamiseksi valtionvarainministeri on ehdottanut Patentti ja rekisterihallituksen perustettavaksi uutta rekisteriä jonne kerättäisiin omistukset suomalaisilta säilyttäjiltä neljästi vuodessa, ja jota pääsisi lukemaan myös internetin kautta.
Ulkomaisilta välittäjiltä tietoja ei saada, mutta FK uskoo, etteivät ulkomaiset hallintorekisterit laajemmin kiinnosta suomalaisia sijoittajia eikä "exodusta" niihin nähdä. FK uskoo myös, että on realistista olettaa suomalaisten maksavan veronsa tunnollisesti ilman, että viranomaiset tietoja automaattisesti saisivatkaan.

https://www.fkl.fi/ajankohtaista/tiedot ... ria_I.aspx
https://www.fkl.fi/ajankohtaista/tiedot ... ia_II.aspx
https://www.fkl.fi/kannanotot/kysymyksi ... _FINAL.pdf

Aloin tutustumaan tähän hallintarekisteri ja kilpailun avaamis asiaan ja FK:n sivuilta löyty ihan mielenkiintosta materiaalia. Ihme ettei FK kuitenkaan mediassa ole T2S:stä puhunut. Tällähetkellä minusta näyttää, että nimenomaan T2S järjestelmä on se syy miksi hallintarekisteriä halutaan / kannattaisi laajentaa.
Eniten on puhuttu 40 miljoonan euroclearin bisneksen avaamisesta kilpailulle ja paremmasta avoimuudesta, mitkä ainakin omasta mielestä jää selkeästi tuon T2S:n varjoon. Pääomaa vapautuu taseesta ja sen voi laittaa kiertoon ja oletan että 40 miljoonaa tuossa kontekstissa on peanuts.

Omistusten avoimuus näyttäisi kärsivän väkisin, tai ainakin kaikki FK:n perustelut ovat oletuksia. Nettijulkisuus, Patentti ja rekisterihallituksen uusirekisteri, suomalaisten halu maksaa veroja ja käyttää suomalaisia tarjoajia.
T2S tuntuis tuovan tehokkuutta finanssi sektorille mikä on hyvä, mutta luoko se tarpeeksi hyvää kompensoimaan heikentyvää omistusten julkisuutta?

Mitä mietteitä tämä show on herättänyt?
laika
 
Viestit: 522
Liittynyt: 03.03.2014 19:55
Reputation: 45

Re: hallintarekisteri suomalaisille?

ViestiKirjoittaja Timba » 27.11.2015 18:10

Uutta oli itselle kun en tähän ole ehtinyt perehtyä. Kiitos Laika että itse olet sen tehnyt.

Tästä on kyllä ollut melkoisia "peikkoja" liikkeellä. Milloin on ollut kasvottoman omistajuuden suosiminen. Sijoittajat pääsee verottajalta karkuun jne. En ole itse kyllä uskonut että tästä olisi kyse. Iso raha pystyy aina verojaan optimoimaan ja pienet joutuu joko maksamaan tai rikkomaan lakia ja jälkimmäinen harvoin kannnattaa, ainakaan riskeihin nähdet vaikka moraali antaisikin myöden.

Mutta tuossa Laikan postauksessa oli paljon hyviä puolia ja alkaa ymmärtämään miksi tätä on ajettu. Vähän oli evvk fiilis tätä ennen mutta rupesi nyt itseäkin kiinnostamaan. Vaikka aika varmaan on että omalla kohdalla tällä ei mitään merkitystä olekkaan, mutta joskus voi ja kannattaa ajatella omaa napaa pidemmälle. ;)
Timba
 
Viestit: 686
Liittynyt: 11.02.2014 22:17
Paikkakunta: Jyväskylä
Reputation: 19

Re: hallintarekisteri suomalaisille?

ViestiKirjoittaja laika » 01.12.2015 11:36

Onko nykyisin laillista omistaa suomalaisia osakkeita ulkomaisen välittäjän hallintarekisterin kautta? Yritin eilen googlailla tuota, mutta en löytänyt aivan selkeää vastausta. Esimerkiksi nordnetin bloggareista Kim Lindströmin mielestä se ei ole laillista http://www.nordnetblogi.fi/uusi-yritys- ... 0/10/2015/
ja Martin Paasin mielestä on http://www.nordnetblogi.fi/hallintareki ... 2/10/2015/
Alivaltiosihteeri Tuomas Saarenheimo sanoo taas, että laillisuus mietitään aina tapauskohtaisesti http://vm.fi/artikkeli/-/asset_publishe ... lytyksesta

Valtionvarainmisteriön lausuntoyhteenvedossa 3.10.2014 on mm. Oikeusministeriön lausunto EU:n arvopaperiasetuksesta :""…OM:n näkemyksen mukaan on hyvin epätodennäköistä, että Suomen nykyinen järjestelmä, jossa kotimaisilla sijoittajilla on oltava suorat arvo-osuustilit omissa nimissään, katsottaisiin asetuksen vastaiseksi..."
Tuo antaa aika selvästi ymmärtää että hallintarekisteröinti on nimenomaan laitonta.
file:///Users/aleksi/Downloads/Arvopaperien%20s%C3%A4ilytysmallien%20laajentumisen%20ja%20yhdentyvien%20markkinarakenteiden%20toteutumisen%20arviointi%20sek%C3%A4%20arvopaperikeskusasetuksen%20t%C3%A4yt%C3%A4nt%C3%B6%C3%B6npanon%20valmistelu.%20Lausuntoyhteenveto.%20(1).PDF

Tottakai hallintarekisteröinti on mahdollista, mutta nyt haluaisinkin tietää onko se suomalaiselle laillista. Onko vielä eri laki ulkomaisille ja suomalaisille osakkeille? Onko eroa yksityisellä, varainhoitajalla, instituutioilla? Mistä tuon tiedon löytää?

Liekkö tämä näitä harmaita alueita joissa ne joilla on pokkaa voi laskea todennäköisyyksiä tuomiolle ja kannattavuudelle lain epäselvyyteen vedoten.
laika
 
Viestit: 522
Liittynyt: 03.03.2014 19:55
Reputation: 45

Re: hallintarekisteri suomalaisille?

ViestiKirjoittaja laika » 01.12.2015 16:46

Suomen arvopaperikeskus myytiin Euroclearille vuonna 2008. Sen omistajina oli Suomen pankki, Suomen valtio, pankkeja ja pankkiiriliikkeitä.
Tulee vaan mieleen, että miksi ihmeessä kukaan myy firman jolla on monopoli ja tekee 50% tuottoa?
Toivottavasti saivat edes kun hinnan, mutta vähän epäilen. Ehkä myyjät laski, että kohta kilpailu avataan ja pääsevät takaisin peliin taskut täynnä hilloa. Vaan toisinpa kävi. Nyt sitten joudutaan itketään kun tuli annettua monopoli pois. Hiton urpot!

Tämänkin olisi voinut laittaa siihen suomen pahimmat bisnesmokat kirjaan...
laika
 
Viestit: 522
Liittynyt: 03.03.2014 19:55
Reputation: 45

Re: hallintarekisteri suomalaisille?

ViestiKirjoittaja laika » 03.12.2015 16:54

Tottakai hallintarekisteröinti on mahdollista, mutta nyt haluaisinkin tietää onko se suomalaiselle laillista.


...vastaan itselleni...

Nyt kun olen lukenut muutaman kerran läpi alivaltiosihteerin kirjoituksen, niin on mielestäni aivan selvä, että laki ja lain henki velvoittaa suomalaiset omistamaan suomalaisia osakkeita pelkästään suoran tilin kautta.

http://vm.fi/artikkeli/-/asset_publishe ... lytyksesta
"Kun kyse on suomalaisen sijoittajan kotimaisista osakeomistuksista, tilinhoitajat saavat kirjata ne vain suoraan hallitulle tilille, eivät hallintarekisteröidylle tilille."

"Kenellekään ei voi suositella suomalaisen lainsäädännön rajoitteiden väistämistä ulkomaista palveluntarjoajaa hyödyntämällä."

"Kun arvo-osuuslainsäädäntö annettiin 1990-luvun alussa, kotimaiset arvopaperimarkkinat olivat keskittyneet Suomeen. Lainsäätäjän tarkoitus tuskin oli kieltää hallintarekisteröinti kotimaassa mutta sallia se ulkomaisen palveluntarjoajan kautta."

…Porsaanreikä on kuitenkin siinä, ettei laissa puhuta suoraan yksityisestä sijoittajasta vaan tilinhoitajasta. Missään ei suoraan kielletä yksityishenkilöä käyttämästä ulkomaista tilinhoitajaa (välittäjää). Laki on jäänyt ajastaan jälkeen, vaikka sen henki tosin on hyvin selkeä.

"Arvo-osuustililakia sovelletaan arvopaperikeskuksen osapuoliin eli Suomessa toimiviin tilinhoitajiin. Siitä ei siksi voi johtaa rajoitteita yksityisen sijoittajan toiminnalle."

Tuon porsaanreiän takia luultavasti jengillä on käsitys että suomalaisten osakkeiden hallintarekisteröinti olisi jo nyt laillista.

" Lainmukaisuuden tulkitsee viime kädessä tuomioistuin tapaus kerrallaan."

Oma oikeustajuni sanoo, että laitonta on. Uskalikot voivat sitten kokeilla onneaan lain kanssa.
laika
 
Viestit: 522
Liittynyt: 03.03.2014 19:55
Reputation: 45


Paluu Talous ja politiikka

Paikallaolijat

Rekisteröityneet käyttäjät:
Bing [Bot]
cron
Reputation System ©'